29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Juli 2013 04:19

Nova prodaja imovine Komrada

Drugo javno nadmetanje za prodaju imovine u postupku stečaja nad Javnim preduzećem 'Komrad', raspisao je   stečajni upravnik, Sead Begagić, nakon što se niko nije prijavio na prvi poziv za prodaju stečajne imovine ovog preduzeća, raspisan krajem prošle godine. 

Za cijenu od 2.076.765, 5 KM, pojedinačno ili u cjelini, prodaje se nepokretna i pokretna imovina u vlasništvu ovog stečajnog dužnika, između ostalog zgrada i dvorište u naselju Novo Radakovo, površine 5.876 kvadratnih metara. Prodaju se i specijalizovane mašine i vozila, kao i sva oprema i staro željezo u vlasništvu 'Komrada'. Dug Javnog preduzeća 'Komrad', procijenjen u postupku stečaja koji je nad ovim preduzećem pokrenut u septembru prošle godine, iznosi 10,5 miliona maraka i skoro pet puta je veći od procijenjene vrijednosti njegove imovine.  Najveći dio obaveza se odnosi na doprinose i poreze, 4,38 miliona KM, a po osnovu neisplaćenih plata i presuda po tužbama radnika za isplatu razlike u primanjima po kolektivnom ugovoru, 5,6 miliona KM. 

 

Bivši radnici, većinom zbrinuti u novoosnovanoj poslovnoj jedinici zeničkog 'Almy-ja', preduzeću 'Komgrad-Ze', nadaju se da će od ove prodaje, barem djelimično namiriti svoja potraživanja. Prije svega očekuju uplatu duga po osnovu doprinosa za PIO, kako bi mogli uvezati deset godina neuvezan staž.  Jedan od predstavnika radnika u Odboru povjerilaca i bivši predsjednik Sindikata Komrada, Muhamed Pivić, ističe da bi radnici trebali biti prioritet u namirivanju dugova 'Komrada', s obzirom na hipoteku, svojevremeno založenu nad zemljištem, kojom se garantuje naplata potraživanja 70-ak radnika po osnovu sudskih presuda. Ovaj javni poziv ostaje otvoren do 18. jula, do kada zainteresovani mogu pogledati imovinu 'Komrada' u Novom Radakovu, svakim radnim danom od 8 do 15 sati. Javno nadmetanje će se obaviti u prostorijama preduzeća, u petak, 19. jula, u 10 sati.   

 

Sanja S./rtvze.ba