28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 22 Juni 2013 10:06

Obavijest Porezne uprave FBiH

 Porezna uprava Federacije BiH obavijestila je  porezne obveznike da rok za podnošenje zahtjeva za otpis zatezne kamate na javne prihode ističe 30. juna ove godine.

Iz Porezne uprave FBiH obavijestili su porezne obveznike koji imaju dug po osnovu dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda, sa stanjem na dan 31. decembar 2012. godine, da Porezna uprava ima mogućnost otpisati zatezne kamate pod uslovom da porezni obveznik izmiri glavni dug do 30. juna 2014. godine.

 

Ovim zakonom posebna pogodnost data je poreznim obveznicima koji imaju kamatu nastalu po osnovu neplaćenih javnih prihoda koji su utvrđeni posebnim zakonima o finansijskoj konsolidaciji i u inspekcijskom nadzoru Porezne uprave Federacije BiH, a koja se po osnovu ovog zakona bezuslovno otpisuje. 

 

Također, Zakonom je data mogućnost da se izvršene uplate –plaćanje zateznih kamata na ime glavnog duga nastalog do 31. decembra 2011. godine priznaju kao izmirenje obaveza glavnog duga koji je bio osnov za obračun zatezne kamate. 

 

Zahtjev za otpis zatezne kamate na javne prihode Obrazac – ZAOK može se preuzeti na web stranici Porezne uprave www. pufbih.ba ili u poreznoj ispostavi prema sjedištu podnosioca zahtjeva.