20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Maj 2013 02:37

Poreznici zatvorili Derby u BiH

Porezna uprava FBiH u postupku prinudne naplate vrši izuzimanje zaplijenjene imovine sa 168 uplatnih mjesta poreznog obveznika, priređivača igara na sreću klađenjem, "Derby Bet Shop" d.o.o. Mostar, koji je prestao s radom 2. i 3. aprila 2013. godine, kada je zapečaćeno sjedište poreznog obveznika i sva uplatna mjesta. Imovina koja se izuzima je tehnička oprema koja se sastoji od računara, monitora, kućišta, printera, LCD televizora, saopćila je Porezna uprava FBiH.   


Zatvaranje poreznog obveznika izvršeno je u postupku inspekcijskog nadzora, zbog nepostojanja odobrenja za rad za čije izdavanje je nadležno federalno Ministarstvo finansija. Ovo ministarstvo odbilo je zahtjev za produženje odobrenja za rad "Derby Bet Shopa" d.o.o Mostar, zbog neizmirenih dužnih poreznih obaveza.  Do sada je postupak izuzimanja imovine završen na 104 uplatna mjesta, a u toku je izuzimanje imovine s preostala 64 uplatna mjesta. Izuzeta imovina biće predmet prodaje u postupku prinudne naplate dužnih javnih prihoda. 

 

Porezna uprava FBiH naglašava da kod poreznog obveznika Sportska kladionica "Millennium" d.o.o. Mostar rade dva nova uplatna mjesta koja imaju odobrenje za rad, a koje je izdalo federalno Ministarstvo finansija. Ostala uplatna mjesta ovog poreznog obveznika su zapečaćena, iz razloga što im je isteklo odbrenje za rad koje svake godine produžava resorno ministarstvo. Inspektori Porezne uprave su od 2. do 26. aprila na području Federacije BiH proveli sveobuhvatnu aktivnost kontrole zakonitosti poslovanja pravnih subjekata priređivača igara na sreću klađenjem u kojima je kontrolisano ukupno 1.066 uplatnih mjesta. Zbog neposjedovanja rješenja, odnosno odobrenja za rad federalnog Ministarstva finansija i utvrđenih ostalih nepravilnosti, zapečaćeno je ukupno 340  uplatnih mjesta, a izdato 310 prekršajnih naloga. 

       

Visina novčanih kazni iznosi ukupno 634.310 KM, a u toku inspekcijskog nadzora zatečeno je 88 neprijavljenih radnika.