29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Maj 2013 14:03

Bh privrednici u Albaniji

Sa četverodnevnog boravka u Albaniji, koje su organizovali Evropsko udruženja BiH menadžera iz Zenice i Ambasada Republike Albanije u BiH,  vratila se privredna delegacija Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu je bilo 40  privrednika i 20 predstavnika BiH medija. 


Delegacija je  posjetila Tiranu, gdje je imala razgovore sa predstavnicima Vlade i privrednika Albanije, te privrednih asocijacija.  Ovom sastanku su predsjedavali predsjendik Vijeća albanskog agro biznisa Enver Ferizaj,  mini-star turizma Albanije Visar Zihit, predsjednik Unije turitističkih operatera Albanije Sadik Malaj, albanski ministar ekonomije Florijan Mima, te ambasador Albanije u biH Flamur Gashi.

 

U ime delegacije BiH skupu su se obratili Erdal Trhulj, ministar energetike, rudarstve i industrije i predsjednik Evroskog udruženja BH menadžera Pane Škrbić. Takođe, upriličena  je posjeta BiH delegacije najvažnijim turisitičkim destinacijama: Drač, Velipolje, Apoloni-Vlore i Kruje, gdje se  BiH delegacija  upoznala sa privrednim, a posebno turističkim potencijalima Albanije i upoznala albanske kolege s onim što BiH  može pružiti u međusoboj uvozno-izvoznoj razmjeni. Tako su već prepoznate mogućnosti turističke saradnje i razmjena turista, koja se sada nalazi na nivou oko  30 hiljada posjeta Albanaca Bosni i Hercegovini, te  isto toliko posjeta Bh. građana Albaniji godišnje, dok je uku-pan nivo godišnjih posjeta Albaniji iz drugih zemalja iznosi oko 4,7  miliona. 


- Posebno je zanimljiv  i primamljiv boravak za strane pa i Bh.  turiste u primorskim gradovima u Albaniji, koja  ima izlaz na dva mora - Jadransko i Jonsko, i ima veoma povoljne cijene za boravak, već od 15 eura za puni pansion po osobi. Albanija je danas jedna nova, moderna turistička destinacija, sa dobrom uslugom i dobrim ljudima i očekujemo da će se naše turističke agencije više angažovati da Albaniju približe našim građanima- potencijalnim putnicima – izjavio je Pane Škrbić, predsjednik Bh. Evropskog udruženja menadžera. 


BiH je sa svoje strane albanskim kolegama  ponudila planinski i ski turizam, te destinacije iz oblasti vjerskog, kongresnog i zdravstvenog turizama. 

Predstavnici domaćina Albanije i gosti iz Bosne i Hercgovine su se dogovorili da se sačini precizan  popis  svega onoga što  BiH može ponuditi,  a što nedostaje albanskom tržištu i obratno, te da se na osnovu toga sačini akcioni program poboljšanja međusobne privredne razmjene i saradnje. 

Na kraju posjete, za dobru organizaciju i za poticanje ukupne regionalne saradnje, Unija biznis asocijacija Albanije je federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Erdalu Trhulju i  predsjedniku Evropskog udruženja menadžera Panetu Škrbiću, koji su bili na čelu Bh.  privredno-novinarske delegacije, uručila visoka priznanja  privrednika i Vlade Albanije.

 

Press

 

U sastavu delegacije su bili iz Zenice: Fikret Avdic (Fantasy) i Cazim Bektas (Unioncomerc) iz oblasti biznisa, te Diana Mehicic - iz oblasti turizma (TA Dar prirode).