19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Maj 2013 07:28

Konkurs: život na Marsu

 Holandska kompanija Mars-One, u okviru globalne potrage za volonterima, objavila je oglas za astronaute koji su zainteresovani da žive na Marsu. Oglas se pojavio i na bh. portalu Posao.ba, a bit će zanimljivo pratiti da li će se neko iz naše zemlje ili okruženja usuditi da pošalje prijavu. Kako su predstavnici ove kompanije već ranije najavljivali, riječ je o karti u jednom pravcu, a ambiciozni plan ima za cilj stvaranje ljudske kolonije na Marsu.


OGLAS DOSTUPAN OVDJE

 

Od mnoštva prijavljenih bit će izabrane samo četiri osobe koje će putovati na Crvenu planetu. Planovi obuhvataju i pokretanje reality showa koji će pomoći u procesu selekcije astronauta, ali i u procesu finansiranja ovog izuzetno skupog projekta. Odluka o tome ko će putovati na Mars bit će poznata do 2015. godine, a prvi putnici će na odredište stići 2023. Do te planete će ići u svemirskoj kapsuli Dragon, koja je već otputovala do Međunarodne svemirske stanice (ISS) prevozeći astronaute.

 

Prema informacijama ove neprofitne organizacije, dosad ih je kontaktiralo više od 40.000 osoba. Aplikanti moraju biti stariji od 18 godina, njihovo fizičko i psihičko stanje, kako je navedeno, mora biti "normalno", trebaju biti visoki između 157 i 190 centimetara te moraju govoriti jedan od 11 najčešće korištenih jezika - engleski, španski, portugalski, francuski, njemački, ruski, arapski, mandarinski kineski, korejski, indonezijski ili japanski. Engleski je oficijelni jezik projekta.

 

Kako je istaknuto u oglasu, astronauti moraju biti inteligentni, kreativni, stabilni i zdravi. Ne smiju bolovati od bilo koje bolesti te ne smiju biti ovisnici o drogama, alkoholu ili duhanu, a također moraju biti spremni da prođu sedmogodišnji trening za život na Marsu. Pri registraciji se mora uplatiti i taksa, koja za osobe iz zemalja u razvoju iznosi 5 dolara, a najveća je u Kataru, 73 dolara.

 

Aplikanti moraju prihvatiti da ostatak života žive na Marsu. Naučnici kažu da je prevoženje ljudi na Mars izvodivo, ali da bi njihovo vraćanje na Zemlju projekt učinilo komplikovanim i skupim. Mars-One je objavio da će glasanje među Zemljanima, koje će odlučiti o četvero stanovnika Marsa, biti provedeno 2022. godine. Prema prvim procjenama, projekt slanja prve četiri osobe na Crvenu planetu će koštati najmanje šest milijardi dolara. Novac planiraju prikupiti od TV prava.

 

Neki eksperti kažu da treba biti realan i ovaj poziv posmatrati kao PR trik jer će cijeli projekt najvjerovatnije biti kratak, neugodan i vrlo moguće sa smrtonosnim posljedicama. Dr. Veronica Bray sa Univerziteta Arizona kao najveće probleme ističe opasnu izloženost radijaciji, koja može dovesti do oboljenja kože poput raka, oslabljenost imunološkog sistema i moguću neplodnost.

 

"Ne sumnjam u to je fizički moguće poslati ljudska bića na Mars. Međutim, pitanje je da li će on uspjeti da prežive tako dugo", kazala je Bray za BBC.