29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 April 2013 22:59

Vlastiti biznis i zarada na internetu

Vahidin Čerim (22) iz Zenice, student sa četvrte godine germanistike pokrenuo je sopstveni biznis na internetu. Ovo je čisti dokaz da se i u teškim vremenima može pristojno živjeti, ukoliko se čovjek potrudi i dovoljno angažuje. Internet marketingom i zaradom na internetu bavi se već tri godine, od čega se finansira, studira i živi. Na freelance-stranicama poput oDesk-a ima stotine uspješno odrađenih projekata, član je administracije najvećeg foruma na Balkanu vezanog za internet marketing ( www.internetzarada.org). Ove godine završava fakultet ali kaže da nema namjeru ikad raditi u svojoj struci, jer kao samostalni poduzetnik ima maksimalnu slobodu, što se tiće radnog vremena, radnog mjesta a i poslovnih zadataka. 


- Nakon prve godine fakulteta sam, od tadašnje bijedne, studentske stipendije priključio sebi internet na neodređeno vrijeme, i zbog tadašnjih uslova i okolnosti, prvo što sam ukucao u Google bila je fraza “zarada na internetu”. Nije mi uopšte trebalo dugo da uvidim ogromne potencijale i tržište koje mi je na raspolaganju. Slijedilo je nekoliko sedmica, možda i mjeseci čitanja i informisanja o svemu i svačemu, nakon čega sam i prva teoretska iskustva počeo primijenjivati u praksi. Nisam se bojao neuspjeha, jer nisam imao šta izgubiti.

 

Naravno, ovdje je riječ o ozbiljnom biznisu, a ne o nekim prevarama, hakanjima, klikanjima na reklame itd. Dnevno se na internetu obrne više stotina miliona američih dolara, i svako ko se dovoljno potrudi, može imati dio tog, slatkog kolača. Pogotovo omladina iz naše (siromašne) države, gdje je standard ne nizak – nego nikakav, može od toga profitirati. Zapadne zemlje traže jeftinu radnu snagu, ali ne samo fiziču, nego i intelektualnu. Na portalima kao što su oDesk, Elance, Freelance itd. se dnevno objave hiljade i hiljade poslova iz razno-raznih oblasti. Ko god se razumije u dizajn, programiranje, marketing, ko god poznaje neki strani jezik, ko god se razumije u prodaju, ma ko zna bilo šta – može na internetu da unovči svoje znanje. Ko ne zna, neka uči.

 

Za mene se još od početka najveća čar ovog posla nalazila u tome, da sam radio za neke firme iz Kanade, Australije ili Amerike, a sjedio u sopstvenoj sobi, te radio kad i koliko hoću. Nakon trogodišnjeg skupljanja raznih iskustava (kojih nikad nije dovoljno), odlučio sam se okrenuti malo i domaćem tržištu, koje je relativno slabo razvijeno, zbog čega sam ga i izbjegavao. Uvidio sam da na našem području, konkurencija za usluge koje ja nudim gotovo i ne postoji, pa sam se odlučio pokrenuti jedan biznis, u kojem nudim promociju i marketing na svim kod nas manje ili više atraktivnim društvenim mrežama (Facebook, Youtube, Twitter, Instagram, a inače i mnoge druge). Moji klijenti su postojeće, uglavnom manje i srednje velike firme i objekti, stranice i portali, ali svakako i fizička lica, pojedinci, umjetnici – ukratko svako, kome treba bilo kakva vrsta promocije.

 

Iako sam stranicu sa uslugama pokrenuo prije tek mjesec dana, pozitivno sam iznenađen odzivom, već sam imao do sada nekoliko ozbiljnih klijenata, tako da sam veoma zadovoljan već sada, a siguran sam da su i oni. To me i ne čudi s obzirom da sam zasigurno jedini u državi koji nudi ove usluge. Za kraj mogu samo reći da se moj rad i trud višestruko isplatio, a jedina investicija u ovaj posao bilo je zapravo moje slobodno vrijeme, koje sam žrtvovao. 

 

Zainteresovani mogu sve detalje i ponude vidjeti na FB stranici, gdje sam lično i svakodnevno dostupan za bilo kakva pitanja: www.facebook.com/promocija.i.marketing