29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Mart 2013 11:28

Novi spisak dužnika u BiH

 Prema posljednjem izvještaju Centralne banke BiH ukupan broj blokiranih bankarskih računa poslovnih subjekata je 60.410. Oni se odnose na 36.938 poslovnih subjekata, što ukazuje da neki od njih imaju više blokiranih računa. Od novembra prošle godine kada je objavljen prvi izvještaj broj "blokiranih" poslovnih subjekata se svakog mjeseca povećava. 


U novembru je bilo 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta Popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima više od 2.400 stranica i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su mnogi kafići i restorani, frizerski saloni, apoteke, prijevoznici, razne agencije, benzinske pumpe, pilane, turističke agencije, kladionice, zaštitarske kuće, mikrokreditne agencije, zemljoradničke zadruge, mesne industrije, međutim, interesantno je naglasiti da se tu pojavljuju i neki sportski savezi, instituti, rudnici i političke partije. 

 

Podatke o blokadi računa dostavljaju banke, a odluku da počne s javnim objavljivanjem podataka blokiranih računa poslovnih subjekata donijelo je Upravno vijeće CBBiH u oktobru prošle godine. Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno. U  poslovnim krugovima smatraju da je ovakav popis mnogima od koristi da provjere status svojih potencijalnih poslovnih partnera.


KLIKNI OVDJE  da preuzmeš PDF dokument sa spiskom dužnika

2405 stranica, dokument od 10,2 MB