19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Decembar 2012 10:34

Dva poziva za posao za mlade

Federalni zavod za zapošljavanje je  na svojoj internet stranici objavio Javni poziv za učešće u Programu jačanja konkurentnosti na tržištu rada – prvo radno iskustvo. Korisnici poticaja po ovom programu su poslovni subjekti registrovani u Federaciji Bosne i Hercegovine koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, a ciljnu grupu čine nezaposlene osobe bez radnog iskustva dobi do 30 godina.

 

 

Programom je predviđeno sufinansiranje zapošljavanja 500 osoba sa srednjom stručnom spremom 3. i 4. stepena u trajanju od šest mjeseci, kao i 500 osoba sa visokom i višom stručnom spremom u trajanju od 12 mjeseci. Prema riječima Harisa Čuljevića, glasnogovornika Zavoda, poslodavcima kojima se odobri program, bit će uplaćeno 460 maraka mjesečno po primljenom pripravniku.Visina sredstava i broj lica za pojedine kantonalne Službe odredit će se na osnovu broja nezaposlenih.Detaljnije informacije u vezi sa Javnim pozivom i eventualnim učešćem u Programu zainteresovani mogu dobiti u nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje ili na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 

Raspisan Konkurs za ferijalno zapošljavanje

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa Centralnim uredom za posredovanje u međunarodnom i stručnom zapošljavanju Savezne agencije za rad Njemačke, kao i svake godine tokom ljetnog raspusta, i u 2013. organizuje Program ferijalnog rada za redovne studente univerziteta u Bosni i Hercegovini. Za iduću godinu odobrena je kvota od 200 studenata iz Bosne i Hercegovine koji će sudjelovati u ovom programu.

 

Zainteresirani studenti, koji ispunjavaju uslove za ovaj program, koji osim redovnog školovanja podrazumijevaju i odlično poznavanje njemačkog jezika i koji su voljni da rade najmanje dva mjeseca u ovoj zemlji, mogu se prijaviti u odgovarajućoj kantonalnoj službi za zapošljavanje ili filijali Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, do petka 7. decembra, nakon čega će biti pozvani na testiranje, saopštila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH. /rtvze.ba/