29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 21 Oktobar 2012 15:48

Metalno dobilo milionski posao

Zenička kompanija "Metalno" dobila je polovinu posla na gradnji velikog međudržavnog mosta na Savi kod Svilaja. Riječ je o mostu na autoputu, u sklopu koridora 5C, čija je vrijedost oko 50 miliona maraka. To će biti prvi most sa četiri kolovozne trake u BiH. Na tenderu za gradnju ovog mosta pobijedio je austrijski "Strabag", koji je naknadno odustao od projekta. Potom je odlučeno da ugovor bude dodijeljen narednom podnuđaču s liste, a to je hrvatska kompanija "Vijadukt". Kako je kazao izvor našeg lista, dogovoreno je da otprilike polovina posla pripadne bh. firmi "Metalno".

 

- Oni se, kao što im ime govori, bave metalnim konstrukcijama, a most će imati čelični dio. Zbog toga su dobili veliku ulogu u ovom poslu - kazao je naš sagovornik. Dvije zemlje finansiraju projekt u podjednakim iznosima. Hrvatska je novac osigurala od međunarodnih kreditora, a BiH od GSM licenci treće generacije.

- Sada se čeka još da banke od kojih je Hrvatska uzela kredite daju odobrenje na izbor izvođača radova i posao može početi. Planirano je da radovi traju dvije godine, jer je projekt veoma složen - kazao je naš sagovornik.

 

Direktor firme "Metalno" Semiz Šišić potvrdio je za "Avaz" ove vijesti, ali je istakao da ugovor još nije potpisan.

- Potpisali smo predugovor, a ugovor još nismo. Mi bismo, prema tom predugovoru, trebali izvoditi radove na čeličnoj konstrukciji, a "Vijadukt" građevinski dio. To je otprilike pola-pola posla - kazao nam je Šišić. Šišić nam je kazao da je završena sva projektna dokumentacija za ovaj most, dug 600 metara, te da će radovi početi kada "Vijadukt" dobije odobrenje kreditora. Ovaj most povezat će hrvatski i bh. dio koridora 5C koji se, doduše, s naše strane tek treba početi graditi. Za našu zemlju to će značiti bolje povezivanje s autoputem Zagreb - Beograd. /avaz