29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Oktobar 2012 23:31

Messerov ekološki projekat

Kompanija Messer BH uspješno je provela u djelo zamisao svog stručnog tima, te umnogome pomogla metalskom gigantu Arcelor Mittalu u BiH da znatno smanji zagađenost i opasnost svojih otpadnih voda, koje dolaze iz toplane pogona Energetike.  Ova informacija umnogome postaje bitnija kad se zna da je krenula sezona grijanja, a time i značajnije korištenje toplane.

 

- Messer je na lokaciji taložnih bazena Mittala u zeničkom prigradskom naselju Trokuće instalirao pogon za «injektiranje» čistog CO2 (ugljendioksid) u cjevovod kojim se iz Mittala u bazene dovode hiljade tona taložne vode u tri bazena, kazao nam je Ismir Terzić, šef proizvodnje u Messerovom pogonu u Zenici. Ta voda nakon više procesa prečišćavanja završava natrag u rijeci Bosni. Prije ovog procesa njena pH vrijednost je bila 12-13, a sada je 6-7, čime je sav riblji, biljni i životinjski nizvodno od mjesta izbacivanja otpadne vode iz Toplana dobio znatno veću priliku da preživi. Svakog sata u to postrojenje se ubaci 500 do 700 kilograma CO2, odnosno za 24 sata se u vodu punu pepela ubrizga oko dvadeset tona čistog, ledenog CO2. 

 

Inače, pH vrijednosti su mjere na skali, vrijednost od 7 je neutralna, kiseli rastvori su od nule do 7, a bazni (lužine) od 7 do 14. Pojednostavljeno, voda iz Mittala bez ubacivanja CO2 bila je jača od sredstva za pročišćavanje taloga, varikine, amonijaka za kućnu upotrebu ili hemijskog sapuna, a uz pomoć tehnološkog ostvarenja iz Messera je na nivou kišnice, pljuvačke zdrave osobe ili mlijeka.