21 Juni 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Septembar 2012 00:08

Vitez: Prvi biznis kafe u BiH

U Vitezu je održan prvi Business cafe u Bosni i Hercegovini. Prije samog početka ovog događaja, prvijenca u BiH, visoki uzvanici obišli su proizvodne pogone poduzeća Economic i FIS Vitez. Prvi Business cafe započeo je  u kongresnoj dvorani hotela Central. Kako je uobičajeno, Businss cafe-i imaju za cilj razmjenu ideja, znanja, iskustava, ali i umrežavanje svih zainteresiranih strana, poduzetnika i drugih osoba iz javnog života. Tema ovog poslovnog skupa bila je: "Bilateralni gospodarski odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku uniju".

 

Nakon pozdravnog govora predsjednika organizacijskog odbora, Franje Rajkovića i predsjednika Vlade ZDK, Fikreta Plevljaka uslijedila su uvodna izlaganja. Uvodničari na prvom Business cafe-u bili su Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, a događajem je moderirao Nj.E. Tonči Staničić, veleposlanik RH u BiH.

 

U skladu s glavnom temom prvog Business cafe-a u Bosni i Hercegovini, nekoliko učesnika obje zemlje prezentiralo je aktualne teme:

 

Bruno Bojić, Vanjskotrgovinska komora BiH: „Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Hrvatske i pozitivni i negativni efekti i implikacije na gospodarstvo BiH i Hrvatske u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju“
Denis Čajo, Državni ured za trgovinsku politiku RH: „Mogućnosti i izazovi u trgovinskim odnosima RH i BIH nakon ulaska RH u EU – hrvatski pogled“
Ljerka Marić, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH:, "Utjecaj ulaska Republike Hrvatske na ekonomske pokazatelje BiH u sljedeće tri godine"
Mr.sc. Daria Krstičević, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske: "Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske – gospodarski aspekti suradnje"
Jelica Grujić, Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH: "Nove šanse i izazovi u privlačenju investitora iz Republike Hrvatske"
Jago Lasić, Gospodarska komora FBiH: "Promjene u režimu uvoza nakon ulaska Republike Hrvatske u EU"
Dijana Bezjak, Uprava za programe EU, programe bilateralne pomoći i projekte drugih međunarodnih institucija – Ministarstvo poduzetništva i obrta RH: "IPA prekogranična suradnja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine"
Dragan Milović, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH: "Posljedice ulaska RH u EU - Industrijski proizvodi u BiH"
Ivana Posavec Krivec, Općina Križ, Republika Hrvatska: "Uloga poduzetničkih inkubatora u razvoju poduzetničkih zona i crossborder gospodarske suradnje"
Josip Mišković, Općina Popovača, RH: "Predstavljanje gospodarsko proizvodne zone Mišićka"
Vlado Alilović, Općina Vitez, BiH: "Predstavljanje poslovne zone PC-96 Vitez"

 

Na prvom Business cafe prisustvovali su eminentni poduzetnici iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao i drugi predstavnici mnogobrojnih institucija zakonodavne i izvršne vlasti.

 

Podršku ovom projektu su dale i brojne institucije iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima se ističu Ministarstvo poduzetništva i obrta RH, Državni ured za trgovinsku politiku RH, Hrvatska gospodarska komora, Vijeće ministara BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, FIPA, Direkcija za ekonomska planiranja BiH, Gospodarska komora FBiH i Privredna komora RS.

 

Generalni sponzor prvog Business cafe-a je UniCredit d.d. Bosna i Hercegovina, a sponzori Vlada KSB, Vlada ZDK, Općina Vitez i Hotel Central Vitez. Udruga trgovaca BiH, Inter 96 tržišne komunikacije i Veleposlanstvo RH u BiH.