20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Avgust 2012 23:42

Zeničanka pravi torte od pelena

Da smo zaista kreativan narod, i da znamo zaista napraviti neobične i lijepe stvari potvđuje i hobi jedne Zeničanke, koja od pelena za djecu pravi torte. Riječ je o Jasni Sinanović, kojoj je ova zanimacija i dodatni posao došao sasvim spontano, navodi u članku objavljenom na svojim stranicama mojportal.ba. 

"Prošle godine sam namjeravala na Babine kod svojih prijatelja i nikako nisam mogla da smislim poklon koji bi bio praktičan i lijep, a i ne previše skup. Čačkajući po internetu, naišla sam na neke američke stranice u kojima do detalja opisuju način pravljenja "torti od pelena"! Znatiželjna, kakva jesam, pregledala sam i shvatila da to nije ništa komplikovano a jako je lijep i koristan poklon i za bebu i za roditelje", kazala nam je Jasna, te dodala:

"Pojaviti se na vratima sa paketom pelena na Babine, nije nešto što je praksa kod nas a i pomalo je glupo. Ali kada ih upakujete u tortu, dodate nešto od garderobice, baby kozmetiku, igračku, cucle, flašice i slično, stavite puno mašnica, e onda je to nešto sasvim drugo. Tada, takvo nešto u BiH nije radio niko (bar ja nisam vidjela na internetu a ni čula), pa sam krenula na posao! Prva "tortica" je bila malo šlampava ali..... svaki početak je težak."

Nakon što je vidjela oduševljene roditelje, shvatila je da bi joj ovo moglo postati dodatni posao i zanimacija, od kojeg bi se moglo nešto i zaraditi.  

Večina ljudi koji traže ovakve poklone su iz Zenice, gdje Jasna i živi, ali je bilo puno zainteresovanih i iz drugih gradova BiH. Veliki problem je poslati takav poklon poštom jer je prilično "kabast" a i cijene poštarine su jako visoke (15-30 KM). Stoga uvijek tražimo neko zajedničko rješenje. Bilo je slučajeva kada su kupci iz Sarajeva dolazili po svoje poklone ali i iz drugih, susjednih gradova.

Cijene "tortica" su od 25-100 KM, u zavisnosti od sadržaja i rade se isključivo po narudžbi. Ovi pokloni se mogu naručiti i za djetetov prvi rođendan, krštenje i slične prilike. Osim klasičnog oblika "torte", mogu napraviti i oblik dječijeg bicikla, korpice, kolijevke, brodića i sl. Samo je bitno navesti koliko je dijete staro, da li je za dječaka ili djevojčicu, kakvog oblika želite i koliko novca ste spremni izdvojiti.

Potrebno je poklon naručiti bar dan ranije, jer za izradu je potrebno od 15 minuta do par sati, zavisno od vrste. Od ovog "posla" se još uvijek ne može živjeti, ali se može, bar malo, popuni kućni budžet.

Nema ništa ljepše od toga da radite ono što volite i pritom vidite oduševljenje onoga koji kupi moje torte od pelena.  

Za sve zainteresovane, preporuka da posjete Facebook stranicu Torte od pelena - Zenica ili posjete http://poklonizasve.blogspot.com/ i pogledaju sve slike, do sada urađenh poklona.

Povezani članci (by tag)