25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 23 Mart 2012 03:04

Mittal duguje milione

amzPresudama nadležnih sudova kompanija "ArcelorMittal" Zenica dužna je milionski iznos po osnovu 58 kolektivnih tužbenih zahjeva, u kojima se nalaze imena skoro 1.800 radnika, jer pojedinačni tužbeni zahtjevi iznose po više od 6.000 KM, plus kamate.

U Sindikatu, pak, tvrde da nisu istinite "kuloarske priče" da je dug s kamatama prešao 50 miliona KM i da firmi prijeti gašenje. Radnici su od 2007. godine podnosili tužbe po osnovu nepoštovanja člana 12. Općeg kolektivnog ugovora, koji im je osiguravao dnevnicu uvećanu za 30 posto za noćni rad.

 

- Odluka tadašnjeg menadžmenta bila je da se isplaćuje uvećanje na neto, a ne na bruto satnicu, pod izgovorom navodnog dvostrukog oporezivanja. Do sada je skoro 620 radnika naplatilo svoja potraživanja - kaže prvi čovjek Sindikata "ArcelorMittala" Zenica Zuhdija Kapetanović.

U ovom sindikatu ističu da su radnici izloženi prijetnjama i ucjenama nakon što su njihovi advokati zatražili isplate presuđenih slučajeva. Navodi se da će kompanija, ako radnici budu insistirali na naplati, biti zatvorena, a da će oni ostati bez posla, jer je navodni dug prešao 50 miliona KM.

- Nekim radnicima se, prema našim saznanjima, prijeti i otkazom. Sve zavisi od toga kako koji menadžer prenese radnicima pa se čak ide i do te mjere da se govori neistina da je Glavni odbor Sindikata protiv tužbi. Ja sam na spisku podnosilaca tužbi i nikada neću odustati od toga - kazao je Kapetanović.

U Upravi "ArcelorMittala" Zenica kažu da su neistinite tvrdnje da se vrši pritisak kako se ne bi poštovale sudske presude. No, nije sporno da su radnici upoznati s teškom situacijom, recesijom na globalnom tržištu i globalnim problemima.

Ipak, ističe se da kompanija uredno izmiruje tekuće obaveze prema radnicima te da nema mjesta tvrdnjama da je plan Uprave da pritiscima onemogući isplatu po važećim pravosnažnim presudama.