20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Oktobar 2014 03:35

Gasovi u prehrani

Radionica "Postizanje višeg strandarda u proizvodnji i povećanje konkuretnosti na domaćem i inostranom tržištu kroz upotrebu gasova u prehrambenoj industriji“ će se održati u četvrtak, 6. novembra s početkom u 11 sati u prostorijama Privredne komore Republike Srpske na adresi Đure Daničića ½ 78000 Banja Luka.

 

U okviru zajedničkog GIZ GmbH&MESSER BH Gas projekta pod nazivom "Mogućnosti primjene gasova i praktična nastava u srednjim školama" podržanog od Njemačkog ministarstva za privredu saradnju i razvoj (BMZ) a u okviru DeveloPPP.de programa, te u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske i uz podršku Privredene komore FBIH, Razvojne agencije EDA i gradske razvojne agencije CIDEA, bit će održana inforadionica na kojoj će biti iznijeta teoretska i praktična iskustva na temu primjene gasova u prehrambenoj industriji.

 

Inforadionica namijenjena je proizvođačima i privrednicima koji su zainteresirani da unaprijede svoju proizvodnju, da poboljšaju rentabilnost, da idu u korak sa evropskim i svjetskim trendovima koji se manifestiraju kroz produženje roka trajanja proizvoda, očuvanje kvalitetnih karakteristika proizvoda bez hemijskog tretmana a da pri tome proizvod zadrži dobar izgled i svježinu.

 

Radionica je relevantna za sve koji u svojim procesima proizvodnje i pripreme hrane, skladištenja i pakovanja koriste ili namjeravaju da koriste gasove.

 

Pored eksperata iz kompanije MESSER, koji će pokazati vrijednost korištenja gasova, učesnici i gosti bit će upoznati sa zakonskom regulativom kad je u pitanju korištenje ovih gasova. Osvrnut će se i na ulogu gasova u sistemima za zamrzavanje, hlađenje i skladištenje voća i povrća na osnovu iskustava slovenske kompanije Eho d.o.o. Također će i privrednici govoriti o iskustvima “prije i poslije upotrebe gasova“ u vlastitoj proizvodnji.

 

Na kraju će biti prikazan film „O suhom ledu“ koji će na plastičan način demonstrirati uspješne primjene istog u prehrambenoj industriji.

 

Rukovoditeljica komponente ProLocal programa GIZ-a Karin Rau i generalni direktor kompanije MESSER BH Gas Valentin Ilievski otvorit će ovu radionicu kojoj je cilj prije svega edukacija proizvođača o benefitima korištenja prehrambenih gasova, i na kojoj će biti praktično demonstriran širok spektar mogućnosti korištenja gasova u prehrani, voćarstvu, prerađivačkoj industriji i drugim privrednim granama, s ciljem njegove sveobuhvatnije primjene.

 

Više informacija o projektu Mogućnosti primjene gasova i praktična nastava u s.š. kao i o prvoj održanoj radionici za privredu možete pronaći na www.messer.ba.