28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 13 Oktobar 2014 21:54

Foto galerija: BiH-Belgija 1:1

 Kvalifikaciona utakmica za odlazak na evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. između nogometnih selekcija BiH i Belgije završena je rezultatom 1:1 (1:0).  Stadion: Bilino polje; Početak: 20,45 sati. Gledalaca:15.000; Vrijeme-teren: ugodno za igru- suho (+18*C). Sudija: Luca Banti (Italija); Strijelci: Džeko 28' (BiH); Nainggolan 51' (Belgija); Žuti karton: Kompany (Belgija);


Sastavi timova:
Bosna i Hercegovina:
Begović, Mujdža, Šunjić, Hadžić, Lulić, Bešić, Medunjanin, Pjanić, Sušić (od 71'. Višća), Ibišević, Džeko. (Selektor Safet Sušić);
Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Lombaerts, Vertonghen, Defour (od 76'. Fellaini), Nainggolan, De Bruyne, Lukaku (od 58'. Mertens), Origi, Hazard. (Selektor Marc Wilmots);


Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u trećem susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj igrala neriješeno 1:1 sa favorizovanom ekipom Belgije. Naši momci do vođstva dolaze u 28. minuti. Medunjanin je dodao loptu do Sušića koji sjajno proigrava Pjanića, a ovaj, povratnom loptom, pronalazi Edina Džeku i naš kapiten na sjajan način šutira sa 10-ak metara i postiže novi gol u najdražem dresu. U 51.minuti utakmice gosti dolaze do izjednačenja. Nainggolan (broj 6) je šutirao sa 16 metara, lopta je išla prema Begoviću koji je slabo intervenisao i lopta mu je izmogoljila ispod ruku i umjesto u njegovim rukama završila u golu. Na kraju, obzirom na prikazano, može se reći da je remi najrealniji rezultat ovog meča.

 

 

E.Imamović za Zenicablog


 

POGLEDAJ FOTO GALERIJU


Odmah na početku utakmice koja se igrala na ''Bilinom polju'' u Zenici oba tima su pokazala da žele doći do punog plijena. Već u prvim minutama gledaoci su mogli vidjeti nekoliko prilika za postizanja gola. U prvih dvadesetak minuta prilike su se smjenjivale na obje strane ali pogodaka nije bilo. U 25. minutu odličan ali neprecizan šut prema belgijskom golu uputio je Sušić.  Pogodak za vodstvo BiH nakon odlične akcije i asistencije Miralema Pjanića postigao je Edin Džeko u 28. minutu susreta, preciznim udarcem sa desetak metara. Do kraja utakmice Belgija je imala dvije prilike za izjednačenje, ali je rezultat ostao nepromijenjen zahvaljujući dobrim odbranama Asmira Begovića. 

Početkom drugog poluvremena Belgija je imala inicijativu i posjed lopte, a zahvaljujući takvoj igri u 51. minuti došla je do izjednačenja. Nainggolan je šutirao sa ivice šesnaesterca i pogodio nakon loše intervencije Begovića. Do kraja susreta Pjanić i Džeko imali su prilike za postizanje gola, ali se rezultat nije mijenjao. U narednom meču BiH 16. novembra igra protiv Izraela u gostima. 

 

POGLEDAJ FOTO GALERIJU



Vezni nogometaš reprezentacije Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić zadovoljan je igrom ekipe i rezultatom u kvalifikacijskom meču sa Belgijom. 

- Moramo biti zadovoljni, igrali smo protiv najjače ekipe u grupi koja će vjerovatno pobijediti ostale protivnike. Borili smo se, imali smo prilike, ali smo nesretnmo primili gol. No, pokazali smo dobru igru, pravo lice - kazao je Pjanić. U narednom meču BiH gostuje reprezentaciji Izraela, a Pjanić je uvjeren da njegovi suigrači i on mogu do prve pobjede.

- Sada moramo početi pobjeđivati. Imamo puno povrijeđenih igrača. Nadamo se da će se neki vratiti i da ćemo biti još jači - kazao je mladi nogometaš Rome, koji je asistirao Džeko za vodstvo u 28. minuti.  Zadovoljan nakon utakmice bio je i Haris Medunjanin.

- Zadovoljan sam bodom. Imali smo dobru igru, dobro smo se i branili, imali prednost. No, oni imaju mnogo dobrih igrača koji mogu da riješe utakmice. Zasluženo smo osvojili bod, mogli smo i više, ali takav je fudbal. Moramo pobijediti Izrael. Izgubili smo prvu utakmicu u kvalifikacijama što nismo očekivali. Sada je bitno da pobijedimo u Izraelu, a ako budemo ovako igrali doći će rezultat - kazao je Medunjanin.


 Rezultati trećeg kola B-grupe kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj:

Andora - Izrael 1:4
Bosna i Hercegovina - Belgija 1:1
Vels - Kipar 2:1


POGLEDAJ FOTO GALERIJU


Tabela:

1. Vels 3 2 1 0 4:2 7 
2. Izrael 2 2 0 0 6:2 6 
3. Belgija 2 1 1 0 7:1 4 
4. Kipar 3 1 0 2 4:5 3 
5. Bosna i Hercegovina 3 0 2 1 2:3 2 
6. Andora 3 0 0 3 2:12  0 


Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić zadovoljan je igrom i zalaganjem bh. nogometaša i rezultatom večerašnje kvalifikacione utakmice između BiH i Belgije koja je odigrana na ''Bilinom polju'' u Zenici.

Susret je završen remijem 1:1, a Sušić smatra da je to odličan rezultat protiv jedne od najjačih reprezentacija svijeta.

- Prije početka susreta sam rekao svojim igračima da igramo protiv najjačeg protivnika do sada, uključujući Argentinu i Njemačku protiv koje smo igrali prijateljski susret. Kada sve ukupno sagledam moram biti zadovoljan ishodom susreta - rekao je Sušić na konferenciji za medije održanoj po završetku meča.

Istaknuo je da nakon dva osvojena boda u prve tri kvalifikacione utakmice očekuje ''borbu do zadnjeg meča'', ali da vjeruje da će BiH na kraju osvojiti jednu od prve dvije pozicije u grupi i plasirati se na prvenstvo Evrope u Francuskoj.


 

POGLEDAJ FOTO GALERIJU

..