28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Oktobar 2014 01:03

Decenija transplantacija-UKC Tuzla

CryoSave podržao 1. Simpozijum koji je organizovao UKC Tuzla, jedini centar u Bosni i Hercegovini u kojem se već 10 godina uspješno izvode  transplantacije matičnih ćelija hematopoeze - Simpozijum je okupio stručnjake iz Bosne i Hercegovine i regiona koji su govorili o značaju  transplantacije matičnih ćelija i o njihovom čuvanju.


U periodu od 2004. do 2014. godine na UKC Tuzla izvedene su 83 transplantacije matičnih ćelija radi liječenja teških oboljenja. CryoSave, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija, je u prethodnom periodu nesebično podržavala i učestvovala u edukaciji stručnjaka o matičnim ćelijama i regenerativnoj medicini.  Jedina je banka koja je podržala 1. Simpozijum u Tuzli, a koji je pokazao da je liječenje matičnim ćelijama dostupno i građanima BiH. 


Iz CryoSave-a ističu da je ovo veliko dostignuće bh. medicine, ali i regije koje zaslužuje samo riječi pohvale. Podrškom i provođenjem brojnih projekata u BiH potvrđuju da  čvrsto stoje iza svog rada kako u BiH, tako i u Evropi i svijetu. Trenutno su jedina evropska banka koja se nalazi u top 10 banaka svijeta. Koriste najsavremenije standarde i tehnologiju čime garantuju da će uzorci pohranjeni u CryoSave-u biti prihvaćeni u svim klinikama, centrima i institutima na svijetu akreditovanim za izvođenje transplantacija matičnih ćelija.

CryoSave je prva banka matičnih ćelija koja je roditeljima u BiH omogućila pohranjivanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce, kao i mogućnost finansiranja na 12 rata bez kamata i dodatnih troškova. Do sada je iz BiH preko 4500 porodica pohranilo matične ćelije iz pupčane vrpce svoje djece.

 

Na rad CryoSave-a u BiH i mogućnost pohranjivanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce osvrnuli su se i prisutni stručnjaci na Simpozijumu. Zahvalili su se na podršci i istakli da su matične ćelije lijek sadašnjosti i budućnosti, te da roditelji mogu biti sretni što konačno imaju mogućnost da pohrane matične ćelije svoje djece. Na taj način porodice čuvaju porodično blago i pružaju sigurniju i zdraviju budućnost svojoj porodici.