19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 11 Oktobar 2014 03:19

Na izborima 68,6 posto birača

Prema istraživanju GfK BiH - Agencije za istraživanje tržišta i javnog mnijenja, na opće izbore 12. oktobra ove godine izaći će 68,6 posto građana Bosne i Hercegovine, što je za 12 posto više u poređenju s općim izborima 2010. godine. GfK BiH – Agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja uradila je od 17. do 29. septembra ove godine istraživanje javnog mnijenja na nacionalno reprezentativnom uzorku od N=977 ispitanika starijih od 17 godina o tome da li namjeravaju glasati na općim izborima zakazanim za 12. oktobar ove godine.

 

"Istraživanje je urađeno f2f (face to face) CAPI (computer assisted personal interview) metodom u domovima ispitanika. Rezultati tog istraživanja pokazali su da 68,6 posto građana BiH s pravom glasa namjerava izaći na opće izbore ove godine", saopćeno je iz GfK BiH. Ukoliko se taj podatak uporedi sa zvaničnim izvještajem Centralne izborne komisije sa općih izbora 2010. godine, koji govori da je te godine na izbore izašlo 56,6 posto građana BiH, može se zaključiti da će izlaznost na ovim općim izborima biti za 12 posto veća nego što je to bio slučaj na prethodnim. Da definitivno neće glasati na ovim izborima potvrdilo je 15 posto ispitanih, dok je gotovo isto toliko neodlučnih,a 14,7 posto građana Bosne i Hercegovine još nije odlučilo da li će izaći na ovogodišnje opće izbore ili ne. Nešto manje od dva posto ispitanih (1,7 posto) je odbilo dati odgovor na to pitanje.

 

Ukoliko se podaci dobiveni ovim istraživanjem analiziraju prema entitetima iz kojih dolaze ispitanici, dolazi se do zaključka da u Republici Srpskoj živi nešto veći procent osoba koji tvrde da će sigurno izaći na ovogodišnje opće izbore nego što je to slučaj u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj 72,1 posto građana tog entiteta potvrdilo je da će sigurno izaći na izbore, dok u Federaciji BiH taj procent iznosi 66,9 posto. Federaciju BiH karakterizira dosta veća neodlučnost birača u odnosu na Republiku Srpsku – 17,3 posto naspram 11,9 posto. Kad se ovi odgovori analiziraju po dobi ispitanika, primjetno je da se veći procent sigurnih glasača nalazi među starijom populacijom. Tačnije, 75,4 posto građana Bosne i Hercegovine starijih od 65 godina je potvrdilo da će sigurno glasati na ovim općim izborima, dok je ovaj procent među mlađom populacijom s pravom glasa od 18 do 24 godine, tek 66,9 posto. Upravo je među tom kategorijom i najveći procent onih koji još nisu odlučili da li će glasati na ovogodišnjim općim izborima ili ne (13,8 posto). Značajnih razlika u stavovima ispitanika o navedenom pitanju nije bilo s obzirom na spol ispitanika i veličinu naselja u kojem ispitanik živi. 


GfK Grupa je jedna od najvećih kompanija za istraživanje na svijetu, s više od 13.000 stručnjaka koji svakodnevno rade na otkrivanju novih načina sagledavanja kako žive, razmišljaju i kupuju ljudi na više od sto tržišta u svijetu. GfK stalno radi na inovacijama i koristi najnovije tehnologije i najpametnije metodologije da svojim klijentima pruži najbolje informacije o za njih najvažnijim ljudima na svijetu: njihovim kupcima.