28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 Septembar 2014 20:02

Otpor: O SDA i SDP u Vranduku

Poštovani, smatramo u najmanju ruku licemjernom i nekorektnom najavom predizbornih skupova SDP-a I SDA u tvrđavi Vranduk koja predstavlja nacionalni spomenik BiH. Od ranije je poznato da upravo ove dvije stranke zagoravaju izgradnju HE Vranduk ispod zidina tvrđave a čija bi visina bila 15 metara. Ovim svojim činom te dvije stranke opravdano gube prefiks probosanske jer ne poštuju historije zemlje Bosne.


Iz historije je poznato da je Vranduk simbol opstojnosti naše države i da je jedina utvrda koju nije osvojio prin Eugen Savojski u svom pohodu na Bosnu poznatom pod nazivom spaljena zemlja. Osim historijskih kao važan činilac protivljenju izgradnje HE Vranduk je i podatak da je od februara ove godine zabilježeno 5 zemljotresa čiji je epicentar bio u blizini Vranduka. Iz nauke je poznato da prilikom punjenja jezera dolazi do povečanja hidrostatičkog pritiska što može izazvati razorne zemljotrese i klizišta u Hecama, aktiviranjem postojećeg klizišta u Ljubetovu i rušenjem zidina tvrđave.


Mi smo eksperimentalno dokazali da je rijeka Bosna erozivna rijeka i da sa sobom nosi milione tona tog materijala zbog čega bi se svake dvije godine moralo čistiti dno akumulacionog jezera što bi više koštalo od cijene proizvedene električne energije. Prema Hrvatskoj historičarki Nadi Kajić Bosna ima sve atribute državnosti već u 8 stoljeću tako da 25 novembar i 1 mart smatramo samo značajnim datumima. BiH nije nastala pojavom Izetbegovića i Lagumdžije tako da njihove stranke se ne mogu smatrati značajnim u povijesti BiH. Očekujemo od rukovodstva navedenih stranaka da preinače svoju odluku i da svoje skupove održe van tvrđave.

 

Za NG Ekološki pokret OTPOR ekolog Akif Smajlović,prof.