20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 Septembar 2014 23:04

Počelo suđenje Enizu Bašiću

Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Zenici počelo je suđenje Enizu Bašiću iz Zenice, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva. 

 

Kantonalno tužilaštvo tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), neovlašteno odveo dva civila, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana. Bašić je, kako se navodi u optužnici, iz kuće u selu Vardište (općina Zenica), gdje su se sklonili civili hrvatske nacionalnosti, odveo Luku Šestana i Mirka Letića. Optuženi ih je predao nepoznatim naoružanim licima na lokalitetu Kaldrma, čime je, prema riječima tužiteljice Amre Ahmetlić, nečovječno postupao i time nanio patnje i bol neovlašteno odvedenim civilima. 

 

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 13 svjedoka i jednog sudskog vještaka, a odbrana je saopćila da će se o planu dokaza izjasniti nakon što optužba završi svoj dio. 

 

Branilac Ramo Ajkić je izjavio da je Sud BiH svojevremeno odbio potvrditi optužnicu zato što Tužilaštvo BiH nije imalo dovoljno dokaza, a da je predmet kasnije prebačen na kantonalni nivo. Tužiteljica je objasnila da je zatraženo vještačenje, koje je u međuvremnu obavljeno. 

 

Suđenje će biti nastavljeno 20. oktobra, javlja BIRN-Justice Report.