20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Septembar 2014 21:09

Povučen dodatak ishrani

Agencija za sigurnost hrane BiH obavještava potrošače o povlačenju i opozivu sa tržišta BiH proizvoda "Testo Range, lot broj: LO40341300913“, koji se koristi kao dodatak ishrani. Kako je saopćeno iz Agencije, razlog povlačenja je utvrđeno prisustvo nedozvoljene supstance tetrahidrocanabiol (THC). Proizvod je distribuiran u BiH preko firme ''SC Pro Nutrition'' registrirane u Engleskoj putem direktne prodaje, i to vjerojatno on-line prodajom. 


Agencija je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF EC) danas obaviještena da je službenim kontrolama provedenim u Republici Češkoj i Rumuniji utvrđeno da navedeni proizvod sadrži THC, te kao takav predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje. Službenim kontrolama u zemljama EU također je utvrđeno da navedenu supstancu sadrže još neki dodaci ishrani za koje dosad nije utvrđena distribucija u BiH. Svi proizvodi sadrže sirovinu Tribulus terrestris extract uvezenu iz Kine, a od njih je firma Pro Nutrition Impex S.R.L. Tomis No. 1 Dej, Cluj, Rumunija, proizvela sljedeće proizvode: 

 

Tribulus, lot no. LO 401008.11.13 s jedinim sastojkom ekstraktom Tribulus terrestris, zatim ZMA Tribulus, lot broj: LO 461027.09.13, s rokom upotrebe 26. septembar 2015. i lot no. LO 461007.10.13, s rokom upotrebe 6. oktobra 2015. godine – sadrži i drugi sastojak osim Tribulus ekstrakt, te Speed, lot broj: LO 6698141213. 

 

Proizvodi koji sadrže THC su, prema dostupnim informacijama, također distribuirani na tržište Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Češke, Mađarske, Ukrajine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Agencija je o svemu obavijestila nadležne inspekcijske organe Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, te zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva navedenih proizvoda na tržištu BiH, kao i povratno informiranje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole. 

       

O svim poduzetim mjerama i rezultatima inspekcijske kontrole Agencija će informirati potrošače nakon zaprimanja povratne informacije od nadležnih inspekcijskih organa, navodi se u saopćenju.