29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 Septembar 2014 01:03

Zeleni ekonomski razvoj

U okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, u Zenici je održan edukativno-zabavni događaj na temu efikasnijeg korištenja energije, smanjenja potrošnje i uštede troškova. Cilj je informisati što veći broj građana, prvenstveno mladih o važnosti pametnog korištenja energije za cijelu planetu.  Svi prisutni su dobili edukativne brošure u kojima se nalaze savjeti o efikasnijoj upotrebi energije, najmlađi su kroz kviz znanja odgovarali na pitanja, a najbolji odgovori bili su nagrađivani poklonima. 

 

Voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP-u Sanjin Avdić je kazao da je informisanje i edukacija građana polazna tačka ka ostvarenju cilja za očuvanje prirode i prirodnih resursa, te da prekomjerno i bespotrebno eksploatisanje energetskih izvora predstavlja veliki problem za cijelu planetu. 

 

- Ovaj problem, a koji se tiče svih nas se jedino može riješiti podizanjem svijesti i edukacijom građana o važnosti pametnijeg korištenja energije, te u konačnici sinergijskim djelovanjem svih zemalja na pronalaženju alternativnih i obnovljivih izvora energije, kojih ima i više nego dovoljno - kazao je Avdić, saopćeno je iz UNDP-a.  Osim Zenice, u septembru slične aktivnosti će biti organizirane u Banjoj Luci, Bijeljini, Bihaću, Doboju, Travniku, Livnu, Mostaru, Orašju, Širokom Brijegu, Prijedoru, Goraždu, Trebinju i Tuzli.  Ovaj događaj organizirao je UNDP u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske provodi na području BiH.