16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Avgust 2014 06:58

Privrednici protiv naplate KGZ

Udruženje poslodavaca Zenica izvojevalo je prvu veliku pobjedu protiv vladajuće oligarhije u ovom gradu i Zeničko-dobojskom kantonu, ali će, kako poručuju, bitka zeničkih privrednika imati efekte za privredu u cijeloj Federaciji. Ustavnom sudu FBiH nedavno je predata apelacija kojom poslanici Skupštine ZDK, na prijedlog privrednika, traže ocjenu ustavnosti nekoliko diskriminirajućih odluka. Tim odlukama, kako se tvrdi, privrednicima u FBiH nametnuta su plaćanja u poslovnom svijetu nepoznatih taksa. 

 

- Naplata takozvanog KGZ-a (korištenje građevinskog zemljišta) jedinstven je primjer u svijetu, jer je Federacija ostala usamljena u naplati nakon što je, na prijedlog privrednika iz RS, manji bh. entitet ukinuo naplatu KGZ-a. Nakon što privrednik kupi zemljište i uvede ga "jedan kroz jedan", doživotno mu je naplaćivana taksa KGZ, kojom plaća korištenje svog zemljišta - ističe član Udruženja, zenički privrednik Emir Akvić. Prethodno privrednici plate UGZ, naknadu za ranija ulaganja općine u zemljište, iako se uglavnom radi o neuređenom zemljištu, koje tek treba dovesti u stanje pogodno za građenje. 

 

- Privrednici su jedinstveni, bilo da se radi o lokalnom ili stranom investitoru. Naplata UGZ-a nije sporna, ali jeste njen obračun, jer je nakon dobivene urbanističke saglasnosti plaćanje UGZ-a uvjet za dobivanje građevinske dozvole. Apsurd je da unaprijed platite nešto, a još niste ni dobili dozvolu za gradnju. Logično je da se UGZ plaća po dobivanju upotrebne dozvole - kaže Akvić. Poslodavci i privrednici nisu sami mogli podnijeti apelaciju, nego su to, prema zakonu, morali uraditi premijer ili trećina poslanika u skupštini kantona iz kojeg dolazi prijedlog. 

 

- Kada smo je isfinansirali i uz pomoć advokata pripremili, obratili smo se prvo vladajućem SDP-u, a onda najvećoj opozicionoj SDA, jer su predstavnicima te dvije stranke usta puna priče o zaštiti privrednika. Dok su nas u SDA usmeno odbili, pravdajući to brigom za položaj lokalnog načelnika u Zenici, SDP nas je, iako smo do posljednjeg dana imali njegovu usmenu podršku, na kraju odbio podržati, zaklinjući se samo formalno u podršku privredi. Međutim, podržali su nas opozicioni poslanici iz SBB-a, SBiH, nezavisni poslanici... - ističu u Udruženju poslodavaca Zenica. Apelacija koju su uputili privrednici je, ustvari, zahtjev za ocjenu ustavnosti naplate KGZ-a te preispitivanje načina obračuna UGZ-a i općinske rente, kao i ocjenu ustavnosti naplate komunalne naknade (KN). Zenički privrednici očekuju da će procedura trajati od šest do osamnaest mjeseci, ali nakon odluke Ustavnog suda morat će se primjenjivati u svim općinama Federacije. U Udruženju poslodavaca ne shvataju zašto općine dodatno naplaćuju natkrivene objekte, čime destimuliraju gradnju hala i zapošljavanje umjesto da ih potiču.