29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 31 Juli 2014 01:28

Zeleni otoci za čišću Zenicu

U okviru  implementacije Projekta upravljanja čvrstim otpadom BiH – za regiju Zenica, Općina Zenica je, kako je poznato još prije tri godine aplicirala za sredstva švedske Agencije SIDA za nabavku opreme za prikupljanje čvrstog otpada. 

 

Krajem prošle godine raspisan je tender za pet LOT-ova - za nabavku kanti za prikupljanje otpada u urbanom dijelu, kapaciteta 90 litara, riječ je o 20 kanti obloženih betonom i kulirom, sa pepeljarama od inoksa na vrhu. One se već postavljaju u najužem centru grada. Drugi LOT je za nabavku 150 kanti, zapremine 70 litara, sa pepeljarama na vrhu, a već se montiraju na šetnicama, poput na Kamberovića polju i Babinoj rijeci.

 

Zenica će uskoro dobiti i deset takozvanih zelenih otoka, na kojima će biti postavljeno 40 kontejnera za razdvojeno prikupljanje otpada – starog papira, stakla, metala i ostalog otpada. Komunalno preduzeće Alba započelo je rad na uređenju lokacija za zelene otoke, a bit će nabavljeno i 70 klasičnih limenih kontejnera za grad i prigradska naselja, kao i 600 plastičnih kanti, zapremine 240 litara, za domaćinstva na gradskoj periferiji. Za nabavku ove opreme utrošeno je oko stotinu, od ukupno 440 hiljada KM koje je donirala SIDA.