28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 15 Juli 2014 23:32

Četvorica povrijeđena u sudaru

U Zenici je danas došlo do željezničke nesreće u kojoj su povrijeđena četvorica muškarca srednjih godina.Četiri radnika Željeznica FBiH, povrijeđena su u sudaru dvije lokomotive danas poslijepodne u Teretnoj željezničkoj stanici Zenica. Sudar na kolosjecima same stanice u zeničkom naselju Kanal dogodio se nešto prije 16 sati, a povrijeđeni su nakon sudara prebačeni u Kantonalnu bolnicu Zenica. 

 

 

- Iz servisnih hala Željeznica dizel lokomotiva je izvlačila teretni vagon sa opravke, te nakon što se uključila na jedan od kolosjeka i krenula prema gradu, na njih je u punom naletu iz pravca grada i Željezničke stanice naletjela električka lokomotiva, koja je manevrisala na kolosjecima. Ona je direktno udarila u vagon, kojeg je "gurala" dizelka. Vagon je bio „tampon“ koji je na sreću spriječilo još teže povrijeđivanje obje postave. Po onome što je utvrđeno, mašinovođa električne lokomotive nije postupio po pravilima, nego je lokomotivom umjesto iz prednje, upravljao iz zadnje kabine, što mu je značajno smanjilo vidokrug, te mogućnost da primjeti kompoziciju iz drugog pravca, kazao nam je jedan od učesnika uviđaja nakon nesreće.

 

 

Na samom mjestu sudara zatekli smo uviđajnu ekipu Unutrašnje kontrole Željeznica FBiH, ali i osobu "u civilu" koja je psovkama i prijetnjama zahtjevala da se udaljimo. Od zaposlenih na Teretnoj stanici saznali smo da se radi o jednom od učesnika sudara, i to iz lokomotive koja je skrivila sudar, pa mu nije odgovarao publicitet. 

Nezvanično,  u električnoj lokomotivi su se nalazili H.S. koji je zadobio povrede noge i I.M. koji ima lake ogrebotine i kontuzije, U dizel lokomotivi su bili mašinovođe K.S., koji je zadobio prijelom ruke i D.H. koji je zadobio tešku povredu arkade. Trojica povrijeđenih, osim I.M. su prebačeni u Kantonalnu bolnicu Zenica na opservaciju i zbrinjavanje povreda. 

Zanimljivo je da danas u policiji, Željeznicama, kao ni Kantonalnoj bolnici Zenica niko nije želio da daje podatke o povrijeđenim mašinovođama, šteti, kao ni stvarnom karakteru i težini sudara.


tskze02