16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 10 Juli 2014 13:02

Zaduženje za Drivuša-D.Gračanica

Federalna vlada prihvatila je danas zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID), u iznosu od 24.000.000 eura za realizaciju Projekta Koridor Vc. Ova sredstva će biti korištena za finansiranje projekta Koridor Vc na dionici Drivuša – Donja Gračanica za poddionicu Klopče - Donja Gračanica. 


Sredstva se odobravaju sa rokom otplate od 18 godina grace periodom od četiri godine i kamatnom stopom od 4,5 posto. Iz ovih kreditnih sredstava ne mogu se plaćati carine, porezi i druge dažbine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade. Federalna vlada prihvatila je i zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID), u iznosu od 48.000.000 američkih dolara za realizaciju Projekta Koridor Vc. 

       

Ova sredstva koristit će se za finansiranje projekta Koridor Vc na dionici Drivuša – Donja Gračanica za poddionicu Klopče - Donja Gračanica.  Sredstva se odobravaju sa rokom otplate od 20 godina, grace periodom od pet godina i kamatnom stopom od tri posto. Iz ovih kreditnih sredstava ne mogu se plaćati carine, porezi i druge dažbine. Sredstva zajma Federacija će na kreditnom osnovu prenijeti na JP “Autoceste Federacije BiH” d.o.o Mostar, koje je krajnji korisnik i dužnik po zajmu. 
       

Zaduženo je Federalno ministarstvo finansija da sa JP “Autoceste Federacije BiH” d.o.o Mostar usaglasi i sklopi odgovarajući Podugovor o zajmu kojim će se u svrhu redovne otplate, definirati uslovi vraćanja sredstava koja se prenose na kreditnom osnovu