19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 07 Juli 2014 23:39

Emir Baručija

Zeničanin Emir Baručija (19) je učenik generacije Prve gimnazije, najveće srednje škole u ovom gradu. Strastveni zaljubljenik u fiziku jedan je od pet članova bh. ekspedicije koja ubrzo kreće u daleki Kazahstan, na Međunarodnu olimpijadu mladih fizičara iz cijelog svijeta. Osim fizike, redovan je bio i na državnim takmičenjima iz matematike, informatike...

 

Emir se suočio sa nedostatkom sredstava za odlazak na Olimpijadu, gdje treba braniti boje svoje domovine. Ndležno kantonalno Ministarstvo za obrzovanje ZDK obećalo je "pokriti" odlazak i povratak iz Kazahstana, a ovih dana, kao da ide na turističko ili putovanje "za svoj ćeif" Emir pokušava da osigura skromne donacije da bi se kvalitetnije pripremio i takmičio u Kazahstanu. 

 

Učenik generacije, sve petice tokom četverogodišnjeg školovanja, posebna priznanja škole za učenje, vnnastvne aktivnosti. Direktor njegove dojučerašnje škole, inače profesor fizike, Ilijas Hodžić, prepun je riječi hvale za Emira. I što je zanimljivo, Emir nije samo mladi fizičar, nego se interesuje i za druge oblasti, kao što su matematika, informatika,  aktivan je i u nevladinom sektoru, društvenim aktivnostima ne samo u školi, nego i u gradu. 

 

On je jedan od pet najboljih mladih fizičara BIH, na nedavnom takmičenju iz fizike održanom u Međunarodnoj srednjoj školi na Ilidži. Time je stekao pravo da sa kolegama i kolegicama predstavlja BIH na 45. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike (IPHO 2014) koja će se održati od 13. do 21. jula u Astani, u Kazahstanu.  U toku su pripreme na odsjeku fizike Prirodno - matematičkog fakulteta u Sarajevu, a Emir i u Sarajevo putuje o svom trošku. Otac Fehvad je demobilisani borac, koji je već deset godina na bioru. Pripreme u vidu izučavanja eksperimentalnih i teoretskih dijelova, veoma su važna, jer se u našem školskom sistemu eksperimentalna izučavanja još uvijek slabo koriste, a presudna su na međunarodnim ispitima i takmičenjima. 

 

- Možda sam previše utopista, ali smatram da država treba i mora stati iz svoje mladosti, iza mladih uspješnih sportista, matematičara, fizičara, koji pronose priču o nekoj drugoj BiH, kaže Emir. Svojim drugovima, porodici i državi, kaže, obećao je da će sa kolegama takmičarima donijeti radost za BiH i dobar plasman, bez obzira što je naš obrazovni sistem i podrška države daleko iza onih koji će mu biti konkurencija na Olimpijadi u Kazahstanu. 

 

BiH će u Kazahstanu, uz Emire, predstavljati Naida Dedić (Gimnazija "Visoko", Visoko), Muaz Kasumović (Tursko-bosanski Sarajevo koledž), Nudžeim Selimović (Međunarodna škola, Sarajevo), Zoran Šukurma (Srednja škola "Nikola Tesla", Brod), Emir Baručija (Prva gimnazija, Zenica).

Povezani članci (by tag)