20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 01 Juli 2014 01:28

Alma Terzić Hantal

Kada je dvadesetšestogodišnja glumica Alma Terzić-Hantal zbog uloge u filmu "Unutma Beni Istanbul" rediteljice Aide Begić-Zubčević prvi put otputovala u Tursku nije ni sanjala da će u ovoj zemlji započeti plodonosnu karijeru, ali i da će joj se na privatnom planu otvoriti putevi sreće.  Nedavno je sklopila brak sa svojim izabranikom Turčinom, a na naša pitanja odgovarala je u pauzama između snimanja nove TV serije. O detaljima novog projekta, zbog obaveza prema producentima, ne može govoriti, jedino priznaje da je u stisci s vremenom. 



Crno tržište


Promijenili ste adresu prije dvije godine i za relativno kratak period ostvarili ste brojne uloge. Kako je sve počelo?

- Radeći na projektu "Unutma Beni Istanbul" imala sam priliku upoznati divne ljude i umjetnike, a nakon toga počeli su se otvarati i novi angažmani. Zahvalnost što danas živim i radim u Istanbulu dugujem Aidi Begić-Zubčević.

Turska TV produkcija na zavidnom je nivou i Vi ste u njoj vidjeli šansu. 

- Uspjela sam snimiti TV serije "Veda", "Fatih" i "Mavi kelebekler". Imala sam priliku raditi s Mehmet Akifom Alakurtom, kojeg publika poznaje kao Borana, glavnog lika u seriji „Sila". Također, veliko iskustvo bilo je raditi s Mehmedom Aslantugom (Mehmet), Birkanom Sokuluom (Sokullu) ili atraktivnom Fahrijom Evčen (Fahriye Evcen).

Koju biste ulogu u TV seriji izdvojili i zašto?


- Najdraži zadatak dosad je moja uloga Zulejhe u seriji "Fatih". Snimala sam s kolegom Sokuluom čiji su korijeni, također, s Balkana. Veselilo me je što sam tada mogla vježbati scene na bosanskom jeziku i to mi je svakako olakšalo ulogu.

Okušali ste se i u dugometražnim filmovima. 

- Moram priznati da sam trenutno više vezana za film i TV projekte nego za pozorište kao što je to bilo u Sarajevu. Još učim o filmskim tehnikama i glumi. S Oktajem Gursojom (Oktay Gursoy) tumačila sam glavnu uloga u filmu "Oyle sevdim ki seni", a bila sam dio ekipe i koja je snimala "Uc yol". Promovirani su na mnogim evropskim festivalima. Nažalost, zbog obaveza nisam bila u prilici da prisustvujem internacionalnim premijerama, ali sam sretna zbog brojnih festivalskih nagrada koje smo osvojili govoreći o problemima crnog tržišta, neobrazovanosti i zlostavljanju žena u Turskoj.

Sestrična Lana


Možete li povući paralelu između kulture u našoj zemlji i gradu na Bosforu?

- Sigurno je da mi imamo bogato glumište u Bosni, ali u Turskoj imate mnogo više izbora u različitim sferama. Teško je povući paralelu, jer pozorište i film se rađa iz kulture i običaja cjelokupne društvene zajednice. 

Kako su Vas prihvatile kolege iz Turske?

- S obzirom na vrstu posla kojim se bavim, bez obzira gdje bila, na setu je teško naći priliku za sklapanje istinskih prijateljstava. Srećom, ovdje sam s nekoliko divnih umjetnika, ipak, ostvarila divne kontakte.

Planirate li uskoro doći u rodnu Zenicu ili Sarajevo za koje ste, također, bili vezani? 

- Uskoro dolazim u posjetu svojim prijateljima i rodbini. 

Šta Vam najviše nedostaje?


- Običaji i kultura su ovdje vrlo slični tako da sam se brzo navikla, a najviše mi nedostaje moja sestrična Lana Marunović. 

Pružila sebi priliku 

Kao mladoj glumici Narodnog pozorišta Sarajevo, kažete, vjetar u leđa bila je i uloga u "Zemlji krvi i meda", rediteljskom prvjencu Anđeline Đoli (Angelina Jolie). 

- Nakon tog filma dobila sam mnogo poziva za projekte koje sam snimala u nekoliko zemalja. Upoznala sam zanimljive i kreativne ljude, a njihove životne priče su me ohrabrile u želji da napustim Bosnu i pružim sebi priliku za nova iskustva.


AVAZ

Povezani članci (by tag)