19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 30 Juni 2014 06:22

Danas okupljanje košarkaša

 Prije više od devet i po mjeseci košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon herojske pobjede nad Litvanijom, napustila je Evropsko prvenstvo u Sloveniji. U ponedjeljak, 30. juna, slijedi okupljanje reprezentacije za kvalifikacije koje će biti održane u augustu ove godine. Danas ćemo se baviti novim imenima na bh. košarkaškom nebu.

Prije nego počnu kvalifikacije za Eurobasket 2015, naši Zmajevi će odigrati i velik broj prijateljskih utakmica. Izabranici Duška Ivanovića igrat će protiv Srbije, Italije, Crne Gore, Slovačke, Švedske, Izraela. Osim igrača koje smo navikli viđati u našem timu (Teletović, Gordić, Đedović, Stipanović i drugi), tu su i neka nova imena.


Pojačanje iz grčke lige

Novi playmaker naše reprezentacije bit će D. J. Cooper (23). Cooper je bivši student Univerziteta Ohio i čovjek kojeg je odabrao naš Košarkaški savez. Selektor Ivanović i njegovi saradnici vjeruju da će Cooper donijeti potreban kvalitet i ono što nedostaje našoj reprezentaciji. Odličan asistent, igrač koji svojim driblerskim sposobnostima može unijeti nemir među protivničke igrače.

Cooper iza sebe ima odličnu sezonu u grčkoj ligi u kojoj je bio najbolji igrač PAOK-a, trećeplasiranog tima na kraju sezone. Bije ga glas odličnog kradljivca lopti, čovjeka koji ima vrlo solidan šut za tri poena, ali i malo lošije odbrane.

U prošlosti je na poziciji naturaliziranog igrača bio Zachary Wright koji je imao suprotne karakteristike u odnosu na Coopera. Wright je bio odličan defanzivac, lošiji šuter i igrač koji nije preferirao popularnu igru “dva na dva” ili “pick n’roll”. Wright će preskočiti ovo reprezentativno ljeto. Zanimljivo je da je reprezentacija najviše doprinijela “probijanju” Wrighta ka elitnoj Euroligi.


Dragulj bh. košarke

Jusuf Nurkić (19) je već etablirano košarkaško ime u Evropi. Nurkić će tek ovo reprezentativno ljeto pokazati sav raskošan potencijal koji posjeduje. Mladi centar zagrebačke Cedevite nalazi se na radaru većine euroligaških timova i predvodit će našu reprezentaciju do dvadeset godina, koja će ovog ljeta pokušati izboriti plasman u A-diviziju. Nurkić ima potencijal da postane jedan od najboljih centara Evrope. Sjajan rad nogu, odlično izvodi slobodna bacanja, ima dominantne odbrane, ali kao i svi mladi igrači često ulazi u probleme s ličnim greškama. Trener Cedevite Jasmin Repeša, dao mu je veliku priliku u ovoj sezoni, a Jusuf ju je iskoristio na najbolji mogući način.


Mlade nade

Marko Jošilo (21) je na spisku za kvalifikacije u augustu. Jošilo je moderno krilo Igokee koja je drugi put zaredom postala prvak Bosne i Hercegovine. Jošila krasi vrlo solidan šut za tri poena i sigurno će pokušati izboriti svoje mjesto među igračima koji će nastupati za našu reprezentaciju. Jošilo je u prošlosti nastupao za beogradski Partizan u kojem se nije uspio nametnuti Dušku Vujoševiću, a karijeru je nastavio u redovima Varde iz Višegrada.

Nemanja Mitrović (23) je bio član naše reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, ali nije bio na spisku za utakmice prvenstva. Nastupa za italijanski Sutor Montegranar. Krasi ga odlična igra u napadu, tj. vrhunski je šuter koji može pogađati u serijama i često donijeti preokret timovima za koje nastupa.

Mitrović često oscilira te ima malo lošiju igru u odbrani i to je jedan od razloga zašto nije dobio veći prostor za igru u našem nacionalnom timu. Sigurno je budućnost naše košarke i sve se više privikava na evropski košarkaški stil.


Iskustvo iz Italije i Grčke

Miroslav Todić (29) je nepoznato ime našoj javnosti, ali i igrač koji može napraviti velike stvari. Ivanović će ga sigurno koristiti kao alternativu za kapitena Mirzu Teletovića, jer Todić ima veliko iskustvo iz Italije, Grčke i drugih liga u kojima je nastupao. Trenutno je igrač italijanskog Enel Brindisija. Vrlo je dobar u odbrani i čovjek koji svojom energijom može donijeti prevagu u trenucima kad Teletović bude odmarao na klupi za rezervne igrače.


Vrhunski stručni štab

Osim što imamo nova igračka imena, stručni štab na čelu s Ivanovićem u potpunosti je drukčiji u odnosu na onaj s Acom Petrovićem. Prvi Ivanovićev pomoćnik bit će Nenad Trajković, etablirano košarkaško ime. Trajković je bio pomoćni trener u NBA-ligi, trenirao je velik broj zvijezda od kojih izdvajamo Nasha, Vujačića i ostale. Ivan Velić, trener Širokog, bit će drugi Ivanovićev pomoćnik.