08 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 28 Juni 2014 10:11

Djeca Abakusa za djecu Nemile

U amfiteatru OŠ „KŠC“ Zenica, 27.6.2014. od 18h,  održana je svečana priredba i izložba likovnih radova “Drugarstvo je veliko kao Sunce – Djeca Abakusa za djecu Nemile” povodom uspješnog rada u ovoj školskoj godini PU “Abakus” Zenica, te humanitarne akcije za djecu Nemile.

Zaposlenici i učenici ove ustanove su pripremili zanimljiv program priredbe i prodajnu izložbu sa humanim ciljem, gdje su prezentirali svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente. U programu su izvedena dva igrokaza „Dvije i po jedinice“ i „Brbljivice“, hor je pjevao pjesme: „Stoljeće ljubavi“ i „Tri put ćao, ćao, ćao“, recitirane su pjesme „Ljeto je igra“, „Kratkotrajna škola“ i „Bosna“. Učenici su plesali ples „Cha, cha, cha“, a uz kompoziciju „Turski marš“ su odplesali pravi performans uz korištenje raznih traka i obručeva. Učenici koji pohađaju muzičku školu svirali su kompozicije „Španska studija“ i „Zima se poslavlja“. Gosti priredbe su bila djeca iz dječijeg ansambla „Preporoda“ Zenica koji su se predstavili Vrandučkim igrama.
Tačka koja je privukla posebnu pažnju i emocije gledalaca jeste tačka „Ne rugaj se“, gdje su učenici interpretacijom ove pjesme na jeziku za gluhonijeme pokazali da smo različiti, ali da svi imamo jednaka prava na poštovanje.
Organiziranjem ove manifestacije PU „Abakus“ Zenica je predstavila svoje programe, stručni tim uposlenika i uspjehe koje su učenici postigli u učenju i ponašanju u toku školske 2013/2014. godine.
Za marljivo učenje i primjerno vladanje na časovima instruktivne nastave Pohvale su dodijeljene sljedećim učenicima:
1.    Jerkić Jana – Instruktivna nastava iz Engleskog jezika (pohvalila Amela Topčić, profesorica engleskog jezika),
2.    Ibraković Harun – Instruktivna nastava iz Matematike (pohvalila Sandra Gajić, profesorica matematike i informatike).
Za marljivo učenje i primjerno vladanje u programu svakodnevnog boravka dodjeljene su Pohvale učenicima: Husanović Muhamed Mak, Ibraković Afan, Delić Imad, Fejzić Edi, Habibija Džan, Kadrić Davud, Ganić Muhamed, Pjanić Faris, Trbić Nina, Bajramović Ahmed, Durmo Anes, Trivaković Anja, Hamidović Asja, Pojskić Vedad, Gavran Lorena, Alić Anes i Purić Dalal.
Plaketu dobrodošlice su dobile dvije djevojčice koje su se upisale u „Abakus“ prije 15 dana i odmah su iskazale veliku želju da učestvuju u priredbi, a to su Omerčević Hana i Omerčević Ilma.
Diplomu za najbolje voditelje dobili su Alispahić Ajna i Dizdarević Muhamed.
Počasne titule i nagrade su dobili najbolji od najboljih. Na osnovu odluke stručnog tima za:
1.    „PRIJATELJA GODINE“ proglašen je POJSKIĆ VEDAD koji je najavljen riječima: „On je kreativan, zabavan i omiljen u društvu. Voli timski rad i timske igre. Redovno piše zadaću i uči. Lijepo se ponaša u različitim prilikama. Voli da pomaže drugima i da pruži riječi utjehe kada je neko tužan„
2.    „TALENTA GODINE“ proglašen je HABIBIJA DŽAN koji je najavljen riječima : „On je vrijedan i jako ambiciozan. Posebno je dobar je u sportu, glumi i muzici. Voli javne nastupe, jer želi biti poznat.
3.    „DIJETE GODINE“ proglašena je TRBIĆ NINA koja je najavljena riječima: „Ona je odličan đak sa prosjekom pet i primjernim vladanjem. Redovno piše zadaću i uči. Pohađa mnoge Abakusove radionice, ide u muzičku školu i uči strane jezike. Kreativna je i posjeduje mnoge talente. Voli da pjeva, pleše i glumi. Za sebe kaže da je rođena za scenu i svjetla. Osvojila je dvije nagrade za glumu. Pored toga, ona je pravi iskreni prijatelj. „
Vrijedne nagrade za ove učenike je obezbijedila firma „Messer Tehnoplin“ d.o.o.
Zahvalnice su za donacije i volonterski rad dobili roditelji: Trbić Sanela, Purić Mujesira, Durmo Senada, Hamidović Faruk i Kadrić Arin.
Mnoge institucije, firme, organizacije i pojedinci podržavaju rad ove ustanove. Zahvalnice za podršku u radu su uručene: firmi „Messer Tehnoplin“ d.o.o., BZK „Preporod“ Zenica, OŠ „KŠC Sv. Pavao“ Zenica, Radio-televiziji FBiH, portalima Merak, Sigma i Zenicablog.
Zahvalnicu za Općinu Zenica je primio gospodin Mirsad Heleg, direktor JP za prostorno planiranje i uređenje grada. Abakusovci su mu pored zahvalnice uručili i dvije pjesme koje su naši učenici napisali, a opisuju stare i nove ljepote ovoga grada.
Poslije priredbe najavljena je izložba humanitarnog karaktera „Djeca Abakusa za djecu Nemile“ gdje je izloženo oko 200 ručnih radova djece koji su izrađeni na likovnim radionicama u „Abakusu“. Prisutni gosti su se odazvali pozivu na humanost, pa je prodajnom izložbom sakupljeno ukupno 317,60 KM. Sva sredstva će se u saradnji sa OŠ „Ćamil Sijarić“ Nemila uručiti djeci koja su ostala bez doma usljed poplava i klizišta.
Hvala svima koji su došli i uveličali nama veoma značajan dan, te što su učestvovali u našoj humanitarnoj akciji.


Abakus tim