08 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 28 Juni 2014 08:28

Status grada do kraja godine

U Zenici je danas održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o gradu Zenica, koji je zajedno sa zakonskim nacrtima koji predvidaju uspostavljanje gradova Široki Brijeg, Tuzla i Bihać, sredinom marta usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, uputivši ih u dvomjesečnu javnu raspravu.

        Zenica bi do kraja ove godine trebalo da stekne status grada.
        Nova rješenja predviđaju da su novi gradovi pravni sljedbenici sadašnjih općina, da preuzimaju njihove nadležnosti, prava, obaveze i imovinu, te da ih čine sva naselja koja se na dan donošenja zakona, prema evidenciji Federalnog zavoda za statistiku, nalaze u okviru tih općina.
        Bitne karakteristike novih zakonskih rješenja pojasnio je tokom javne rasprave o Nacrtu Zakona o gradu Zenici profesor Mirko Pejanović.
        Općina Zenica je prije nekoliko godina uputila federalnim organima vlasti inicijativu o proglašenju Zenice gradom, s obzirom na to da zadovoljava sve osnovne uslove za sticanje takvog statusa, kao i činjenicu da ce se time postići mogucnost bolje prezentacije grada, bolja komunikacija sa inostranstvom, kao i lakši pristup inostranim fondovima.