09 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Juni 2014 22:41

Protestna vožnja prevoznika

Prevoznici u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu putnika danas su, petominutnom obustavom saobraćaja u cijeloj BiH i protestnom vožnjom u svim većim bh. gradovima, upozorili nadležne organe vlasti da je neophodno hitno spriječiti sve oblike nelegalnog prevoza.


        Tim povodom, ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu održana je konferencija za novinare na kojoj je naglašeno da legalni prevoznici godinama pokušavaju ukazati bh. vlastima na probleme koje im uzrokuju nelegalni prevoznici, zbog čega i država gubi značajne prihode.
        "Odbor udruženja dugi niz gopdina ukazuje na to da državne institucije ne rade zakonom propisane radnje da bi zaštitili legalne prevoznike. Stanje je nepodnošljivo u svim dijelovima BiH", rekao je Safudin Čengić u ime Odbora Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu putnika Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.
        Kako je kazao, današnja aktivnost prevoznika predstavlja prvi korak u rješavanju njihovih problema, a ukoliko u narednih 30 dana ne budu poduzete konkretne mjere, uslijediće blokada saobraćajnica i graničnih prelaza.
        Na konkretnom primjeru pojasnio je s kakvih problemima se suočavaju, istaknuvši da je jutros na liniji Sarajevo-Split autobusom legalnog prevoznika otputovalo 14 putnika, a u tri kombi vozila 21 putnik.
        "Ukoliko neko neće ili ne zna raditi, očekujemo da bude smijenjen, a da se postave ljudi kojima je društveni interes iznad ličnog", poručio je Čengić.
        Predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske (RS) Momčilo Sladoje podsjetio je da su prevoznici više puta ukazivali na ove probleme, slali brojne dopise institucijama, inspektoratima, Graničnoj policiji..., ali da nije bilo nikakvih rezultata.
        "Prevoznici RS žele da svi koji se bave javnim prevozom putnika rade po istim uslovima kako rade legalni prevoznici, da prolaze kroz proces registrovanja redova vožnje i da tako dobiju dozvolu", naveo je Sladoje.
        Naglasio je i da se, prema procjenama, u RS godišnje zbog nelegalnog prevoza oko 50 miliona KM prelije iz legalnih u nelegalne tokove.
        "Ako ovo ne zaslužuje pažnju i ako budžet nema u ovome dovoljno rezervi da skupi poreza, ne vidim druge načine", kazao je Sladoje i dodao da slijede mnogo radikalniji potezi ako prevoznici ne dobiju adekavatan odgovor na današnji protest.
        Predsjednik Udruženja prevoznika Federacije BiH (FBiH) Dževad Opardija na konferenciji za novinare također je ukazao na ovaj, višegodišnji problem s kojim se suočavaju prevoznici, ali je dodao kako se nada da će se naći rješenje.
        Predsjednik Sindikata saobraćaja u BiH Šime Bakula kazao je da ovaj sindikat, koji okuplja 16 članica, podržava legalne prevoznike u njihovoj borbi da BiH profunkcioniše, da se radnici prijavljuju i da budu zaštićeni.