08 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Juni 2014 22:18

Klanjan prvi namaz u džamiji Bosna

Danas je u džematu Nova Zenica u Zenici klanjana mlada džuma u džamiji „Bosna“(prva džuma u novosagrađenoj džamiji). Kao što smo već objavljivali vakif ove džamije, kao i stana za imama džamije, je gospodin Fikret Avdić, vlasnik i generalni direktor kompanije FANTASY d.o.o. iz Zenice sa svojom porodicom: sin Ajdin, kćerka Kanita, sin Tarik, te supruga Derviša. Projektant je Vedad Šestić.


Kamen temeljac za gradnju ove džamije postavljen je 07.maja 2013.godine, a prvi zemljani radovi su počeli
26.avgusta 2013.godine.

Današnjoj svečanosti proklanjavanja u džamiji „Bosna“ prisustvovalo je više stotina džematlija i njihovih gostiju. Prije učenja prvog ezana za džumu namaz, kojeg je proučio Vedad Veispahić, učeni su odlomci iz Kur'ana, te klanjano pojedinačno 2 rek'ata (Tehijjetul mesdžide).
Prvu hutbu održao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica, Jakub ef. Salkica, a džumu namaz imamio Muftija zenički, mr. Ejub ef. Dautović. Prvi mujezin bio je Hasan ef. Pašalić.
U toku hutbe glavni imam je čestitao vakifima i poželio da im Allâh džellešânuhu obezbjedi mjesto u džennetu, jer Allâh voli darežljive i njihovo mjesto je u džennetu.
Naglasio je, između ostalog, da je, danas zadnji dan mjeseca Šâ'bâna, a da večeras sa akšam namazom dolazi ramazan, najodabraniji i najvažniji mjesec u godini za muslimane. Ramazan je mjesec Kur'ana, mjesec posta, ibadeta, magfireta i rahmeta, mjesec milosti i nade.
Prvi imam ove džamije je Hasan ef. Kozlić.
Kako nam je kazao vakif  Fikret Avdić, džamija je veličine oko 500 m2 i ima 460 mjesta za klanjanje po serdžadama, a pošto su one dosta komotne, predviđa da u džamiju može stati i do 650 klanjača.
Džamija posjeduje abdesthanu, mekteb, prostoriju za imama i druge prateće objekte.
Do jeseni se očekuje vanjsko uređenje džamije, harema, ograde, kapije sa originalnim izgledom kao na starom mostu u Mostaru.
Sam naziv džamije „Bosna“, kako kaže Avdić, je iz razloga, jer je građena sa Bosnom u srcu.

Proklanjavanje u ovoj džamiji olakšalo je džematlijama sa ovog područja grada (Nova Zenica i Bilino polje), koji su svoje namaze u džematu obavljali u džamiji u Blatuši, Kočevskoj i drugim džamijama.
Dakle, od večeras i ovog Ramazana i teravija će se klanjati u novoj džamiji „Bosna“ u džematu  Nova Zenica, a nastavljaju se klanjati i redovni namazi.
Po okončanju namaza, svi prisutni su počašćeni sokovima i kolačima.

POGLEDAJ FOTOGALERIJU

Ekrem Imamović za Zenicablog