09 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Juni 2014 06:55

Održana javna diskusija

Javna diskusija na temu “Pravosuđe – identifikovanje najefikasnijih policijskih i tužilačkih metoda u otkrivanju i krivičnom progonu koruptivnih krivičnih djela” održana je u Zenici u organizaciji Antikorupcijske mreže ACCOUNT. Diskusija je imala za cilj pokrenuti dijalog i razmjenu informacija i praksi u primjeni najefikasnijih tužilačkih i policijskih metoda kada je u pitanju otkrivanje i krivični progon korupcijskih krivičnih djela u Bosni i Hercegovini.



Kako je istaknuto na debati, u 2013. godini procesuiran je najmanji broj krivičnih djela korupcije što je izuzetno zabrinjavajući podatak imajući u vidu stalni trend porasta percepcije korupcije i broja prijavljenih slučajeva.

Na diskusiji su učestvovali predstavnici tužilaštva i policije Zeničko-dobojskog kantona te predstavnici organizacija civilnog društva i medija. Zaključeno je da je neophodno nastaviti raditi na izmjenama zakonskih rješenja i propisa kojima se reguliše rad državnih službenika i institucija a koji ostavljaju prostor za bavljenje koruptivnim radnjama.

Mreža nevladinih organizacija ujedinjenih u borbi protiv korupcije ACCOUNT okuplja 141 organizaciju i jedan od osnovnih ciljeva jeste jačanje kapaciteta i uloge organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije. Odabir tema za diskusije i javne debate koje se organizuju u okviru projekta rezultat su aktivnosti sektorskih radnih grupa i istraživanja o najvećim problemima u svakom od sektora koje ove grupe provode na terenu.