29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Juni 2014 07:30

BH odbojkašima tri titule

Najtrofejniji bosanskohercegovački sportski kolektiv, reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, osvajanjem treće titule svjetskog prvaka u poljskom Elblagu povećala je riznicu medalja s najvećih međunarodnih takmičenja.


Predsjednik Asocijacije sjedeće odbojke Miralem Zubović na današnjoj pres-konferenciji osvrnuo se na sve dasadašnje najveće uspjehe bh. odbojkaša.

- Od 1997. godine to je naše 18. odličje.  Na svjetskim prvenstvima izborili smo tri zlata, srebro i bronzu, na evropskim prvenstvima osam zlata i bronzu,  a na  paraolimpijskim igrama po dva zlata i srebra. Nakon perioda od 2004. do 2006. ovo je drugi put da naša selekcija ima objedinjene sve tri titule - evropskog, svjetskog i paraolimpijskog prvaka. Svi ovi uspesi su rezultat kvalitetnog i napornog rada u 30 klubova u kojima trenira više od 600 odbojkaša, kazao je Zubović.

Iako su u šest mečeva na Svjetskom prvesntvu ukupno izgubili samo dva seta, izabranici seleketora Mirze Hustemovića titulu svjetskog prvaka su vratili nakon velike borbe, posebno u finalnom susretu s Brazilcima.

Selektor Hrustemović je kazao da mu je teško opisati emocije nakon osvajanja trećeg svjetskog zlata.

- Imali smo dva teška meča u kojima smo mogli izgubiti. Brazil je napravio čudo pobjedom u polufinalu nad braniteljem naslova Iranom i plasmanom u finale gdje nam je pružio veliki otpor. Meč je bio takav da smo jedan set dobili s 25:7, a onda u sljedećem igrali poen za poen. Na kraju smo slavili zahvaljujući našem kvalitetu i tako vratiti titulu - kazao je Hrustenović.

Kapiten ekipe Sabahudin Delalić istakao je da su njegovi igrači i ovog puta ispunili obećanje i ponovo obradovali bh. građane. 

- Sve što smo obećali uoči SP-a, to smo i ostvarili. Pružili smo maksimalno dobre igre i zasluženo osvojili naslov. Ispoštovali smo sve upute od stručnog štaba. Bilo je teško, imali smo problema na početku prvenstva zbog bolesti šest igrača, o čemu nismo govorili. Ja sam imao sam povredu leđa, igrao sam pod injekcijama, jedan naš igrač je imao smrtni slučaj, ali na kraju  smo uspjeli - kazao je  Delalić.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić  uz čestitke igračima i vodstvu reprezentacije kazao je da su nam naši odbojkaši ponovo priredili velku radost.

- Moram reći da drugo od njih nismo ni očekivali. Oni su otišli po zlato i to su uradili. Ovo nije samo njihova pobjeda, ovo je pobjeda naše zemlje - kazao je Komšić.

U takmičanju po grupama bh. odbojkaši pobijedili su Kazahstan, Hrvatsku i Brazil, u četvrtfinalu Njemačku, polufinalu Egipat te u finalu po drugi put selekciju Brazila.  

Osim titule, reprezentacija BiH na prvenstvu dobila je još dva priznanja. Safet Alibašić proglašen je za najkorisnijeg igrača, dok je Adnan Kešmer bio najbolji libero.

Naredna velika takmičenja koja očekuje naše odbojkaše bit će Evropsko prvesntvo 2015. i  Paraolimpijske igre 2016. godine u Rio se Janieru.