08 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 19 Maj 2014 16:36

Raščišćavanje terena u ZDK

Štab Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) organizovao je od jutros raščišćavanje terena i neprohodnih putnih komunikacija, nakon što su se vode na pojedinim područjima ovog kantona počele povlačiti, javio je dopisnik Agencije ONASA.


Mašine koje rade na izgradnji autoputa 5c angažovane su u ovim vanrednim okolnostima, uz asistenciju timova građevinskih inžinjera, prvenstveno na probijanju putne komunikacije Gornja Golubinja - Biljevina i povezivanju sa autoputem M-17, kao i na probijanju puta iz Donje Golubinje preko Briježja do mjesta Ravan, saopštio je Štab.
Namjera je da se 11 okolnih sela poveže sa glavnom putnom komunikacijom i tako dopre do svih onih kojima je pomoć neophodna. Dostava hrane za Maglaj ide ubrzano, a prikuplja se u tri distributivna centra i potom šalje do onih kojima je najpotrebnija.


Kantonalni štab Civilne zaštite ZDK od jučer je sa federalnog nivoa preuzeo komandu nad tri manja i jednim velikim ("black hawk") helikopterom, te je sada znatnije olakšana doprema hrane područjima do kojih se ne može doći kopnom.
U zeničkoj kasarni do sada je zbrinuto 200 osoba iz Željeznog polja, Topčić polja, Šerića i drugih mjesta pogođenih poplavama.
U zeničkom Studentskom centru smješteno je 67 osoba, uglavnom majki sa malom djecom, a u Domu penzionera 14, uglavnom nepokretnih
bolesnika.
Smještaj za evakuisano stanovništvo je obezbijeđen i u objektu stadiona "Papirna", gdje je trenutno smješteno 45 osoba