08 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 18 Maj 2014 16:16

Klizišta usporavaju spasioce

Na području Zeničko-dobojskog kantona i dalje se radi na evakuaciji ugroženog stanovništva, a najviše problema zadaju  klizišta, koja su sve brojnija.

Trenunutno na području Zenice je ponovno odsječen Babinski sliv zbog velikog odrona u selu Milanići i intezivno se radi na njegovom otklanjanju i uspostavljanju komunikacije.

U općini Maglaj voda se povukla u svoja korita, grad je u potpunom blatu i  vrši se priorotetno muljnim pumpama ispumpavanje iz objekata.  Grad nema struju, niti telefona. Vrši se redovna dostava hrane pića i odjeće, kao i dostava humaitarne pomoći i lijekova, a grad bi danas trebao dobiti struju.

U Olovu su se sve rijeke se vratile u svoja korita, a na klizištima naselje Ričica uništeno je 12 stambenih objekata. Regionalni put Zavidovići - Han Pijesak je u prekidu,a takođe je u prekidu i pet lokalnih puteva. Gradu je potrebna pomoć za saniranje terena, uklanjanje, pranje i dezinfekciju cijelog prostora.

Stanje na području općine Vareš se normalizuje. Registrovano je oko 30 klizišta, od kojih tri ugrožavaju stambene objekte. Dio stanovnika je evakuiran iz ulice Zukići, MZ Dubošnice i Donje Borovice. Stanje po pitanju električne energije se normalizuje, tefoni rade, a i snabdIjevenost pitkom vodom je normalna.

Na području Visokog stanje se normalizuje, ali su problem nova klizišta i pukotine na putnim pravcima.

Na području općine Žepče otvorena je cestovna komunikacija prema M-17 i Zavidovićima, a velika klizišta ugoržavaju daljnju evakuacija stanovništva Željeznog polja. Broj evakuiranih se kreće oko 3.000 osoba, što predstavlja 70 posto stanovništva ove mjesne zajednice. Oko 1.500 osoba je smješteno u fiskulturnu dvoranu Srednje mješovite škole i privatnim kućama, a preostalih 1.500 je smješteno u Begovom Hanu i Ozimici.

Sela prema Željeznom polju su blokirana i zatvorena je putna komunikacija. U selima u pravcu Maglaja -Fojnica, Bradići, Tomići i Globarica za sada nije potrebna evakuacija stanovništva, ali je potrebna hrana, ćebad, baterijske lampe, kanisteri, čizme, gorivo, sanitetska nosila i sredstva za dezinfekciju.

U općini Tešanj u proteklih 48 sati zabilježena su  53 klizišta na kojima je evidentirana ugroženost stambenih objekata. Općinski štab civilne zaštite Tešanj sa građanima danas će uputiti pomoć općinama Doboj i Maglaj, a u dobojsku bolnicu su već upućene cisterne sa vodom.