08 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 18 Maj 2014 15:56

Prijavite manipulacije cijenama

Imajući u vidu katastrofalne posljedice vremenske nepogode koja je zadesila mnoga područja u Federaciji Bosne i Hercegovine, veliki broj naseljenih sredina ostao je odsječen u pogledu dopremanja osnovnih životnih namirnica i svih drugih predmeta opće upotrebe neophodnih za život i zdravlje građana.

Ovakva situacija ostavila je prostor nesavjesnim trgovcima za razne manipulacije i moguće zloupotrebe u smislu prodaje životnih namirnica i drugih neophodnih predmeta opće upotrebe po nerealno visočijim cijenama u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost.

Tim povodom, Federalna uprava za inspekcijske poslove je uputila apel građanima da ukoliko budu dovedeni u situaciju da im se prilikom kupovine životnih namirnica i drugih predmeta opće upotrebe neophodnih za život, pokuša naplatiti nerealno povećana cijena proizvoda u odnosu na cijenu koja je važila do početka katastrofe izazvane vremenskom nepogodom, odmah izvrše prijavu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove na dežurni telefon 033 22 66 44 koji je u funkciji 24 sata.

Prijave se također mogu uputiti na telefon 033 563 360 i 033 563 350, ili putem otvorene e-mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Vrlo bitno je istaći da građani prilikom kupovine obavezno zatraže fiskalni račun, a ukoliko se bude radilo o okolnostima gdje kod trgovca nema snadbijevanja električnom energijom (gdje ne rade fiskalne kase) građani imaju pravo dobiti pisani fiskalni račun.

Na ovaj način Federalna uprava za inspekcijske poslove želi skrenuti pažnju da važeće odredbe Zakona o zaštiti potrošača BiH, Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, te Zakona o kontroli cijena FBiH imaju zaštitni karakter po pitanju zloupotrebe tržišnih okolnosti prema potrošačima, te propisuju vrlo visoke novčane sankcije koje se kreću od 3.000 do 8.000 KM.

Mole se građani Federacije BiH da prijavljuju isključivo provjerene i argumentovane slučajeve nerealno povećanih cijena.

Ističu da u Federaciji BiH ne postoje elementi koji bi ukazali na nestašice prehrambenih proizvoda i drugih predmeta opće upotrebe, te da ne postoji razlog za bilo kakvu bojazan, jer u FBiH postoje osigurane dovoljne zalihe svih vrsta životnih namirnica, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.