08 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 18 Maj 2014 13:30

Izvještaj o stanju u ZDK

Izvještaja o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu   



FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE
ul.Vitomira Lukića br.10
SARAJEVO       

Zenica, 18.05.2014.godine                                                                                                                      Broj:    16-44-196-135/14

Predmet:  Izvještaja o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu.

Temeljem izvještaja iz općinskih Operativnih centara civilne zaštite izvještavamo Vas o slijedećem:

Općina Zenica:
Općinski štab civilne zaštite  Zenica jutros je rasporedio ekipe civilne zaštite  i mehanizaciju   na najugroženije  lokalitete  šireg područja nemilskog kraja i grada.  Informacije do kojih smo došli do 18,00 sati  potvrđuju da su   pripadnici  civilne zaštite Kkočevskog  sliva,  Stranjana, Vrselja i Pojska uspjeli   organizovati   evakuaciju   ugroženog stanovništva s tog područja.

Oko stotinjak  ljudi smješteno je u privatne kuće u  Vrselju ,  gdje su dobili toplu odjeću i hranu. U evakuaciji je učestvovalo  uglavnom lokalno stanovništvo sa pedesetak traktora  koji su gorivom i drugim neophodnim sredstvima snabdjeveni iz logistike  Općinskog i Kantonalnog štaba civilne zaštite. Danas se radilo na sanaciji brojnih klizišta na najugroženijim lokalitetima. Na tim poslovima pored mehanizacije i pripadnika CZ angažovani su bili i stručnjaci geodetske struke. Raščišćavane su posljedice  od poplava  u gradskom području i Topčić Polju.

 Izvršena je deblokada puteva prema  Orahovici i dobrim dijelom prema Šerićima. Stanovništvu je pružena  interventna zdravstvena pomoć i  sve druge neophodne pomoći.  Tokom dana sa  podrućja  Kolića, Smajića, Vukotića i Jastebca evakuisano  500 ljudi. U kolektivni smještaj u Zenici primljeno  je 252 osoba, a  ostali su se smjestili  kod rodbine. I dalje se vrši evakuacija kopnenim i zračnim putem i prihvat  najugroženijih.

 Trenunutno Babinski sliv je odsječen zbog odrona, intezivno se radi na njegovom otklanjanju i uspostavljanju komunikacije.  Sela Kolići, Smajići, Vukotići , Jastrebac i Starina Bistrica i dalje u blokadi.
Topčić polje prohodno – otežano.

OPĆINA Maglaj:
U gradu se trenutno voda povukla u svoja korita, grad je u potpunom blatu, vrši se priorotetno muljnim pumpama ispumpavanje iz objekata, grad nema struju, niti telefona. Vrši se redovna dostava hrane pića i odjeće. Kao i dostava humaitarne pomoći i lijekova.

OPĆINA Kakanj:
U toku dana 17.05.2014. godine izvršno je pročišćavanja putne komunikacije za Tršće, Desetnik, Brnj, Kaparoviće.
Putna komunikacija za područje Brnjica i danas se vrši čišćenje, aput je prohodan preko Bijelih voda do mjesta Dubovo brdo, a dalje se vrši nasipanje i sanacija puta koji je voda odnijela. Isto nasipanje i sanacija puta u Brežanima i Zgošći. Put Kr. Sutjeska - Lipnica prohodan je do Bastašića, danas će vršiti dalje čišćenje.
Regionalni put Kakanj-Pomjeri još nije prohodan  i  danas  se očekuje  da se  uspostavi komunikacija za manja vozila, kao i putna komunikacija za naselje Vukanoviće. I dalje imamo prijava klizanja zemlje gotovo u svim naseljima, a najugroženiji stambeni objekti njihovi vlasnici se iseljavaju da ne dođe do neželjenih posljedica i žrtava.. Pojedina naselju naše  općine još nemaju  uredno  snabdijevanje  električnom  energijom i telefonijom. I das će Općinski štab uključiti svu raspoloživu mehanizaciju, te obići ugrožena područja.

OPĆINA Olovo:
Vodostaj rijeke Krivaje 250, sve rijeke se vratile u svoja korita. stanje na klizištima naselje Ričica uništeno 12 stambenih objekata, evakuisano 31 stanovnik. Na ostalom dijelu Općine uništena su još 4 stambena objekta, evakuisane 3 osobe, osobe se nalaze kod rodbine i prijatelja.
Putevi- regionalni put Zavidovići – Han Pijesak u prekidu, takođe je u prekidu i 5 lokalnih puteva.
voda se povukla sa poplavljenih područja, vrši se saniranje terena, uklanjanje, pranje i dezinfekcija cijelog prostora. Uključeno je oko 12 građevinskih mašina, organizovana je doprema humanitarne pomoći svim nastradalim. Potreba za čizmama i radnom opremom i gorivom.

Općina Visoko:
Stanje na području  općine se normalizuje, problemi su nova klizišta:
MZ Kralupi, naselje Plaskovići došlo je do pucanja zidova na kućama kao i u naselju Čifluk.
Na putu Buci-Čifluk u mjestu Dvor došlo do oštećenjamosta.
MZ.Rosulje ,naselje Cazica ,pojavilo se klizište kod kuće Halilović Zakire
MZ.Poriječam, u naselju Skoparanovići,klizište ispod kuće Halilović Amre
U naselju Poriječani na br.65 i 66 klizište prijeti kućama Šabanović Harni
Ml. Vratnica, u naselju Isakovići .klizište na putu
MZ.Stari Grad, Križ kod kuće na br.29,
MZ.Čekrekčije , naselje Kopaći klizište na putu,dužine 50m i utonuće od I,5m
MZ Porječani, klizište na putu prema naselju Skoparinovići - trenutno sanirano ali i
dalje prijeti  klizanje terena, jedna kuća ugrožena i iz nje evakuisana jedna osoba
Put za naselje Prhovo trenutno nije prohodan usljed odrona zemlje.
MZ Čekrekčije, put za naselje Kopači propao u dužini od 50 m ,u dubinu 1, 5m
U naselju Vrela primjećene pukotine na putu i postoji opasnost klizanja terena.'
Općinski Štab civilne zaštite održao svoju VI vanrednu sjednicu.

Općina Žepče

Na području općine vodostaj rijeka u stagnaciji, pojava velikog broja klizišta , otvorena je cestovna komunikacija prema M17 i Zavidovićima. Izvršena je evakuacija stanovništva Željeznog polja. Broj evakuiranih se kreće oko 3000 sto predstavlja 70 posto stanovništva . Smješteno je oko 1500 u fiskulturnu dvoranu srednje mješovite škole, kao i u privatnim kućama. preostalih 1500 je smješteno u Begovom Hanu, i Ozimici. Podaci o evakuaciji prosljeđeno EUFOR – LOT Zavidovići. Sela prema Željeznom polju su blokirana zatvorena putna komunaikacija. Sela prema Maglaju Fojnica Bradići Tomići i Globarici otvorena putna komunikacija iz pravca Zavidovića.
Prema jutarnjim informacijama za sada nije potrebna evakuacija stanovništva. Potrebna je hrana, ćebad baterijske lampe, kanisteri, čizme gorivo, nosila sanitetska.


Općina Doboj-jug
Voda se povukla , u koritima, struje ima voda će se pustiti u toku dana, vrši se čišćenje objekata i površina, uspostavlja se mehanizacijom putna komunikacija. Most prema Ševarlijama je osposobljen. Nisu zabilježeni smrtno nastradali i povrijeđeni građani.
Komunikacija Teslić Tešanj Doboj a prema Maglaju postoje alternativni pravci veoma otežano.
M 17 prema Maglaju i dalje u blokadi u mjestu Kosova, zbog velikog klizišta .
Prema jutarnjim informacijama nije potrebna evakuacija stanovništva. Potrebna je hrana, baterijske lampe, kanisteri, čizme,gorivo, sredstva za dezinfekciju.





Općina Vareš:
Stanje na području općine se normalizuje. Putne komunikacije:Vareš – Breza je prohodan, Vareš – Olovo kod tunela pročišćen i prohodan.
Registrovano je oko 30 klizišta, 2 do 3 klizišta ugrožavaju stambene objekte, Evakuirano je 10 stanovnika iz ulice Zukići,  MZ Dubošnica 1 porodica i MZ Donja Borovica 1 porodica. Smješteni su kod prijatelja i rodbine. Struja se normalizuje, tefoni rade, kao i snabdjevenost pitkom vodom je normalna..

Općina Tešanj:
Danas su na terenu nastavljene aktivnosti na sanaciji šteta nastalih u poplavama i zbog klizanja i odrona zemlje, prije svega na osposobljavanju putnih komunikacija radi osiguranja prohodnosti.
PUTEVI
Svi glavni putni pravci na području općine Tešanj su prohodni i stabilni, ophodnja i nadzor na putevima su stalni. Zbog pojave klizišta u prekidu su putni pravci prema Novom Šeheru i Oručama u općini Maglaj, gdje mehanizacija intenzivno radi na uspostavi putne komunikacije. Na dionici magistralnog puta M17 u Kosovi, zbog pojave novog klizišta nije moguć saobraćaj, te molimo građane da bez velike potrebe ne kreću na put.
KLIZIŠTA
U proteklih 48 sati zabilježeno je 53 klizišta na kojima je evidentirana ugroženost stambenih objekata. Stručne ekipe su na terenu i utvrđuju trenutno stanje.
VODOSNABDIJEVANJE
Vodovodi pod upravom KP RAD – Tešanj i Jelah su u funkciji i nema problema u snabdijevanju. Večeras se očekuje pokretanje vodovoda Kraševo, a mještani Kraševa i Lepenice se uredno snabdijevaju vodom iz cisterni. Danas su očišćeni bunari kod vodovoda Ponikva u Šijama koji su pušteni u pogon, a u međuvremenu mještani se vodom uredno snabdijevaju cisternama.
ZDRAVSTVENA ZAŠTITA
Opća bolnica Tešanj pruža pomoć pacijentima iz Doboja, prije svega dijaliznim pacijentima.Mobilne ekipe Doma zdravlja pružaju pomoć stanovnicima Maglaja – na punktovima u Novom Šeheru, Misurićima i Kosovi.
POMOĆ DRUGIM OPĆINAMA
Danas je Općinski štab civilne zaštite u saradnji sa Udruženjem privrednika Biznis centar Jelah Tešanj organizovao konvoj pomoći općinama Doboj i Maglaj. U ovoj akciji ukupno je isporučeno preko 8 000 hljebova, preko 2 000 kom po 5 l vode, veliku količinu konzervi i mesnih proizvoda, te ostalih potrepština.Cisterne sa vodom su upućene u Bolnicu Doboj.

U akciji prikupljanja pomoći za ugrožena područja učestvuje veliki broj građana putem mjesnih zajednica i udruženja sa područja općine Tešanj. Stoga, još jednom podsjećamo da se pomoć prikuplja i distribuira putem Centra za prikupljanje pomoći koji radi u prostorijama Vatrogasnog doma u Tešnju, te putem zvaničnih organa mjesnih zajednica i da firme i građani svoje donacije mogu predati ovom Centru. U prikupljanju i distribuciji pomoći na terenu sudjeluju i pomažu službene osobe Crvenog križa, ovlaštene organizacije i grupe koje svoje aktivnosti prezentiraju javnosti.

Molimo sve donatore da prate informacije o prioritetima za pomoć i da svoje donacije upućuju samo putem organiziranih punktova i ovlaštenih osoba, prema stvarnim potrebama ugroženih ljudi, o čemu će na vrijeme biti obaviješteni.

Općinski štab civilne zaštite je u stalnom radu i nastavlja sa aktivnostima na sanaciji nastale štete na poplavom ugroženim područjima. Tokom sutrašnjeg dana bit će urađene hitne intervencije na klizištima, čišćenju i podršci drugim aktivnostima u Šijama. Pojačan je rad inspektora kada je u pitanju kontrola cijena namirnica. Također, nastavljaju se i aktivnosti oko pružanja pomoći susjednim općinama.







Općina Zavidovići:
Tokom  jučerašnjeg  dana pristupilo se čišćenju i sanaciji ulica i domovi na području općine.
U akcijama učestvuje i veći broj građana koji se dobrovoljno prijavljuju .
KORISNICI KOJI SE SNADBIJEVAJU PITKOM VODOM IZ GRADSKE VODOVODNE MREŽE JOŠ UVIJEK SU BEZ SNADBIJEVANJA ZBOG KVARA NA 11 KILOMETRU UZ RIJEKU GOSTOVIĆ.
Građanima se pitka voda dostavlja  neprekidno sa dvije cisterne. Po vodu se ide u grad Žepče.
U prvu osnovnu školu smješteno je svo evakuirano stan ovništvo koje nema drugi smještaj, Obezbjeđena je medicinska njega, hrana, odjeća, kolica za nepokretne i drugo.
Stanje napajanja električnom energijom se stabilizuje  , kako koja zgrada se očisti, pumpama izbaci voda radnici ekektrodistribucije pregledaju i puštaju u pogon, tokom dana osposbljena je isporuka elktrične nergije do Pašinog Konaka , te uz rijeku Krivaju do Smajilbašića (12 kilometar).
Zbog racionalnosti , te iz razloga što je promet preko mostova omogućen svi evakuirani smještaju se u zgradu  Prve osnovne škole, koja je u neposrednoj blizini Bolnice, Civilne zaštite , policije .
Tokom jučerašnjeg dana i tokom noći i danas veliki broj grđana donosi hranu, ćebad, odječu  u zgradu Prve osnovne škole i  nude smještaj u svoje domove.
Takođe pomoć u hrani, odjeći i nafti stiže iz drugih gradova poput Visokog, sarajeva, Zenica , Konjica i Travnika.
Za danas je a shodno dostavljenim spiskovima iz mjesnih zajednica predviđena podjela pomoći svim ugroženim .
Za danas je planirana masovnija akcija čišćenja pogođenih područja.
STANjE KLIZIŠTA: Tokom jučerašnjeg dana stanje na pojedinim klizištima se stabilizovalo, i dalje imamo teško stanje po pitanju klizišta u Krajiničima, Rujnici-Kazići, MZ pašin Konak, Dolac, Crnjevo, Stavci. Za Staonovništvo koje je ugroženo klizištima a koje tokom noći ne spava u kućama obezbjeđen je smještaj i hrana, prevoz, medicinska njega i ostalo.
.
Putni pravci prema Olovu i Banovićima su prohodni na području naše općine.
Putni pravac za Žepče prohodan.
Putni pravac za Maglaj u prekidu u mjestu Dolac, radovi na uklanjanju materijala su u toku.
Nema odsječenih naseljenih mjesta.

Pregled do sada prijavljenih Klizišta:
1.    Brezik – odron zemlje na regionalni put Zavidovići-Olovo, sanirano privremeno
2.    Naselje Vučijak, kod kuće Hamidović Mihre, Iseljena porodica u Naselje Stadion hamidović Mihre sa suprugom i djetetom,,
3.    Krajinići, kod kuće Krajinović Remzo, prekinut vodovod i ugrožene tri kuće
4.    Dragovac – dva klizišta, kod kuće Aličkovića i kod Ćirine vode
5.    Selo Livade, na ulazu u selo Livade,
6.    Livade zatrpana kuća Sevad Merdanovića
7.    Livade, Salkić Refik
8.    Dolina, kod kuće Vejzović Mevludina,
9.    Krivaja , kod kuće Kurtalić Muradifa
10.    Lovnica , kod kuće Šogolj Remze
11.    Sinanovići, prema naselju Borovnica
12.    Naselje Sutjeska, dva klizišta, kod sportske dvorane i kod Skejine kuće, iznad Sutjeske iselile dvije porodice Žunić Redžo  i Žunić Mustafa
13.    Kazići , na četiri mjesta klizišta prema naselju Jolde, kritično jer se jedno klizište ogromnih razmjera  spušta sa lokacije zvano ''Jezero'' prema selu.  Iselila većina stanovništva , ostali muškarci da dežuraju
14.    Luke
15.    U Joldama, prije Džamije veće klizište, tokom 16.05.2014.godine privremeno sanirano od strane GP ''Heldovc''
16.    Hadrovac , klizište koje presijeca alternativni izlaz za stanovnike MZ Rujnica prema Medniku
17.    Lijevča, veće klizište , iseljeno više ljudi,
18.    2 kilometar, kod kuće Hamzić Nihada
19.    Crnjevo, ogromno klizište ugroženo dvadest kuća
20.    Potklečje , iznad Džamije
21.    Vikovići, iznad Džamije
22.    Paravci , od Pokleča do Paravaca na 7 mjesta  put u prekidu odron
23.    Stavci-kod kuće Kupusović Izeta
24.    Mećevići , Mujić Šemso , Krčevine
25.    Potklečje , iznad groblja, klizište, jedna kuća pokrenuta,
26.    Skroze, kod kuće Kundak Nusreta,
27.    Petkovići-Poljice , 4 km
28.    Beše, Groblje veće klizište
29.    Potklečje kod farme
30.    Potklečje od farme na putu za Petkoviće
31.    Tursići, Šibonjić Senad , napukla kuća
32.    Stavci ,  na 5 mjesta klizište
33.    Bajvati – put na kraju Bajvata
34.    Gornji Vikovići –Mustajbašići – PUTNA KOMUNIKACIJA tri klizišta
35.    Potklečje kuća Adnana Gradinovića,
36.    Gornji Mećevići
37.    Dubravica- kuća Mulasmajić Fadile
38.    Stipovići, lokacija iznad Mesdžida , iseljeno tokom dana i noći više lica
39.    Majdan, Starčević Muhamed
40.    Krivajka ulica , kod prodavnice autodijelova ''MAAH''
41.    Mećevići, kod kuće Sadžide Buljubašić
42.    Hrkići,
43.    Hajderovići-Bjelkići, kod kuće Fikreta Mujića
44.    Paravci , dva klizišta , kod kuće Faljić Emina i kod kuće Sejdić Ibrišima
45.    Stipovići, klizište kod kuće Bećirović ibrahima,
46.    Lišići, kod kuće Jasmina Lišića
47.    Dolovi, romsko naselje.
48.    Dragovac, kod Džamije
49.    Dolac, kod ''ZIKA''
50.    Kuljani , put Krivaja- Kuljani, klizišta na dva mjesta
51.    Hajderovići-Merdanovići presječen put
52.    MZ Rujnica, kuća Selimović Zajke-popucala kuća
53.    Hajderovići-Merdanovići putna komunikacija
54.    Naselje Dragovac , kod kuće Huskić Edina
55.    Mahoje , kod kuće Ferida Muhića i Muhić Fadila, na Žuberu,
56.    Lovnica, Mahovac Refik, kuća i voćnjak,
57.    Otežnja, Gradska vodvodna mreža i nekoliko stambenih objekata
58.    Dragovac, Semir Lišić , Iznad Kerima zadnja kuća,
59.    Dragovac, kod kuće Ridžal Fatime, ugrožena tri objekta
60.    Kovači-Vikovići , Gornje i Donje Javorje, Odjel 74 i 75, ispod kleka
61.    Ulica 9.maja Iznad Lamele Klek, Lisičić Bajro
62.    Naselje Krivaja, kod kuće Keserović Ramiza prema Keserima,
63.    Naselje Sinanovići , Sinanović Zuhra
64.    Vikovići, kod Groblja kuća Asime Parić.
65.    Dragovac – Mehmeda Spahe –prvi ulaz desno, Suljić Bego
66.    Bajvati, Stara džamija kod kuće Fazlić Rame,
67.    Donji Vikovići, Parić Muhamed kod Novog Stadiona,
68.    Klizište u Marušićima, iseljene dvije porodice iz dvije kuće Suljić Sifet i Mrđanović Enese
69.    Šajtovac , 6 km uz Gostović,

Broj klizišta se povećava iz časa u čas