19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 16 Maj 2014 16:56

Poziv CZ: Prijavite prodavce!

Na drugoj današnjoj sjednici Štaba Civilne zaštite ZDK analizirani su efekti poduzetih aktivnosti na područjima koja su ugrožena poplavom. Tom prilikom je konstatovano izuzetno složeno stanje na terenu. Najviše pažnje Štab Civilne zaštite ZDK daje spašavanju ljudskih života evakuaciji i zbrinjavanju ugroženog stanovništva. Tako su danas  helikopterima EUFORA  i Hrvatske vojske  evakuisani bolesnici iz sela Šerići, Orahovice i Željeznog polja. Ova akcija je i dalje u toku.

 

M17 je i dalje prohodan samo za vozila medicinske pomoći, policije, vojske i civilne zaštite. Vozila za dopremu hrane i pomoći ugroženom stanovništvu prolaze uz prethodnu najavu. Ovaj režim saobraćaja ostaje do daljnjeg. Što se ostalih putnih pravaca tiče, put Zenica – Vitez preko Vjetrenica zbog klizišta je u zastoju. Također pravac Bistričak – Nemila je u prekidu zbog nivoa vode na podvožnjaku. Prema saznanjima sa terena nivo Bosne i drugih rijeka i potoka opada i sasvim je izvjesno da će se aktivnosti timova koji se bave organizovanjem pomoći stanovništvu u nastavku bavati posljedicama velikih poplava, a to su klizišta i odroni na putevima. 

 

Štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona podsjeća građane da je na području cijelog Zeničko-dobojskog kantona, a tako i u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona proglašeno stanje prirodne i druge nesreće. Takva odluka po Zakonu o civilnoj zaštiti precizno propisuje način funkcionisanja javnih, komunalnih i drugih ustanova i preduzeća. To se odnosi i na trgovinske firme. Naime, brojne su dojave građana da su pojedini trgovci drastično povećali cijene vode i nekih prehrambenih proizvoda. To je u sitaciji o proglašenju stanja od prirodne i druge nesreće nedopustivo. Zato je Štab cilvilne zaštite naložio Službama inspekcije da hitno poduzmu mjere protiv neodgovornih lica. Istovremeno Štab civilne zaštite poziva građane da ukoliko primjete takve pojave obavijeste inspekcijske službe na broj telefona u subotu 061 477 122, a u nedjelju 061 806 142.