20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 06 Maj 2014 06:48

Izmjene projekta zgrada UNZE

Gradnja nove zgrade Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Zenici, koja je počela još 2008. godine, trenutno je ponovno u zastoju, jer je pokrenuta inicijativa za izmjenu prvobitnog projekta, čime bi se smanjio utrošak sredstava gradnje za oko 30 posto.


- Planirane izmjene odnose se na mašinski dio projekta i elektro instalacije, te bi prvobitno planirani zatvoreni, podni sistem grijanja, koji je jako skup, bio zamijenjen klasičnim radijatorskim grijanjem, a klimatizacija, umjesto u cijeloj zgradi, radila bi se samo u pojedinim prostorijama, navodi profesor doktor Dževad Zečić, rektor zeničkog Univerziteta, dodajući da bi se time obezbijedio manji utrošak sredstava, koja bi se lakše i obezbijedila za nastavak gradnje. Inače, od ukupnih 7 miliona i 350.000 maraka, predviđenih ugovorom sa izvođačem radova, od 2008. godine do sada je u gradnju ove zgrade utrošeno oko 3 miliona i 600.000 maraka.


- Ukoliko pomenute izmjene prihvati Upravni odbor zeničkog Univerziteta i njegov osnivač, onda bi nastavak gradnje bio izvjestan, jer od „Agrama“ možemo dobiti donaciju od pola miliona  maraka, od kantonalne Vlade iamamo 1 milion i 200.000 maraka ovogodišnjih budžetskih sredstava, a turska „Tika“ bi izvela radove u amfitetaru zgrade u vrijednosti od milion maraka, čime bismo mogli novu zgradu Pravnog i Ekonomskog fakulteta završiti i useliti do oktobra, navodi rektor Zečić.


(V.J. rtvze)