16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 April 2014 21:02

Branje crnogoričnih izdanaka

U narodu je dobro poznata ljekovitost izdanaka crnogoričnog drveća kojeg izletnici skupljaju u aprilu i maju i koriste u više namjena. Ono što većina fitoterapeuta predlaže je da se izdanci jele, smrče i bora koriste za spravljanje lijeka za bronhitis (kroničnog ili akutnog), upale pluća i jačanje imuniteta organizma.

 

Kao iskusan planinar savjetujem da se beru isključivo mladi izdanci bora iz prostog razloga što kod branja izdanaka jele i smrče možemo zabunom nabrati izdanke obične tise (Taxus Boccata) koja je izuzetno otrovna. Naime svi dijelovi (listovi,kore) tise sadrže velik procenat otrova alkoloida, toksina koji smrtonosno djeluje na srce. Znakovi trovanja tisom su raširene zjenice, blijedi obrazi, vrtoglavica,jaka glavobolja, nepravilan rad srca i dolazi do gušenja, ako se ne pruži prva pomoć nastupa smrt. Često u parkovima možemo naići na drvo obične tise kod kojih imamo dvije vrste mušku i žensku. Ženska tisa u jesen daje crvene plodove koji mogu biti izazov za neiskusnu djecu jer je košpica smrtno otrovna.

 

Zbog toga bi uz svako stablo tise u gradu trebalo staviti tablu sa natpisom da se radi o izuzetno opasnoj biljci. No vratimo se mi branju izdanaka bora jer u tom slučaju ne postoji mogućnost zamjene sa tisom. Način spravljanja lijeka kojeg ja koristim je da u staklenu teglu stavim jedan sloj borovih izdanaka zatim sloj šećera, sloj izdanaka, sloj šećera i tako redom dok se tegla ne napuni pod određenim pritiskom i zatvori. Teglu stavljam na sunčano mjesto 40 dana da se iz borovih iglica estrahuju ljekoviti sastojci. Umjesto šećera može se koristiti i pčelinji med. Nakon tog perioda sadržaj iz tegle se procjedi i dobijemo tečnost izuzetno lijepe arome i preporuka je da se svako jutro na tašte  popije jedna kašikica.

 

Kada je bor u pitanju francuski fitoterapeut Messeque savjetuje također da se kuglice smole od bora veličine suze koriste 7 dana protiv bolesti dišnih organa.

 

Literatura: Maurice Messeque "Moj herbar zdravlja",       "Ugrožene biljne i životinjske vrste u Parku prirode BABINA" autor A.Smajlović

ekolog Akif Smajlović,prof.

Povezani članci (by tag)