25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 25 Mart 2014 05:51

Iskra, Sajra i Zerina

Tri djevojčice iz Zenice protekle sedmice su u Sofiji (Bugarska), učestvovale na kvalifikacijama za učešće na najvećem svjetskom plesnom takmičenju Dance World Cup (DWC 2014), koje će se ove godne održati u Lagoi (Portugal).  


Iskra Nadžak i Sajra Spahić su osvojile dovoljan broj bodova da se plasiraju direktno u Portugal, a njihova kolegica Zerina Mujičić i pored osvojene bronze nije nažalost uspjela izboriti odlazak u Portugal. Iskra je osvojila zlatnu medalju u kategoriji klasičnog baleta i srebrnu medalju u kategoriji modernog baleta. Sajra je osvojila bronzanu medalju u kategoriji klasičnog baleta, kao i Zerina, ali u drugoj podkategoriji i varijaciji plesa. 

 

Njih tri, nažalost, osim roditeljske pažnje, ulaganja i energije, nemaju nikakve pomoći od društva i države kojoj donose priznanja sa međunarodnih takmičenja. Uspjeh u Bugarskoj bila je prilika da popričamo 

 

- Škola baleta ARS Centar je osnovana prije nepune dvije godine, zbog gašenja baletnog odsjeka u Zenici i roditelji djece da bi zadržali balet osnivaju Školu baleta. Vlastitim snagama i sredstvima opremaju baletnu dvoranu i puni entuzijazma i ljubavi kreću u svakodnevnu borbu za opstanak baleta, kaže Elma Šeper Nadžak, Iskrina majka i predsjednica Centra.  Ars Centar tačno prije godinu dana postavio je prvu baletnu predstavu, a sve tri djevojčice igrale su glavne uloge. 

 

- Rođena sam u Sarajevu na dan kada se u svijetu slavi Dan plesa, a u istočnoevropskim zemljama Dan baleta, 29. aprila, kaže nam Iskra (7).  Pohađa drugi razred osnovne škole i odlična je učenica. 

 

- U kući su me prozvali Skakučica. Volim muziku i ples, a počela sam vježbati sa tri godine i četiri mjeseca kod profesorice Linde Prugo – Babić kao najmlađa učenica, kaže nam ova talntovana djevojčica.  Prije dvije godine se sa nepunih pet pojavila na Federalnom takmičenju u baletu i u svojoj takmičarskoj grupi bila treća, iako su joj konkurentkinje imale desetak, odnosno  dvostruko više godina. Na Plesnom kupu BIH u Kiseljaku prošle godine je osvojila prvo mjesto i od tada nastupa širom BIH.  Zerina (13) je takođe rođena Sarajka, a u zenici trenutno pohađa sedmi razred. Baletom se bvi pet godina balet je željela vježbati i prije nego joj se u Zenici ukazala mogućnost. U Ars centru je nazivaju prima-balerinom centra. 

 

- Uglavnom sam zbog ove svoje želje neshvaćena među drugaricama i drugovima, pa su mi zato svi najbolji prijatelji i prijateljice oni sa kojima vježbam i nastupa u Ars školi, kaže Zerina. Sajra (8) je učenica trećeg razreda i kao kolegice, podrazumjeva se, odličan učenik. 

 

- Najdraži predmet mi je matematika. Kao mala sam gledala film ''Barbi i12 princeza plesačica'' i od tada poželjela plesati i biti balerna. Školu baleta pohađam od 2009. Volim scenu i i baletne kostime. Pored baleta se bavim još i fotografijom, a volim fotografisati cvijeće. Iskra, Zerina i ja imamo sličan muzički ukus, slušamo Adel, Caty Pery, Kaliopi i Shaniu Twain, kaže Sajra.  Kako su Iskra i Sajra osigurale učešće na Svjetskom kupu u Portugalu, pred njihovim roditeljima je novi izazov, kako osigurati sredstva za odlazak. 

 

- Želimo vjerovati da će konačno država, i pored stanja u kakvom se nalazi, smoći snage da nam pomogne brem u elementarnoj pripremi odlaska. Ako uspjesi najmlađih ne trebaju Bosni i Hercegovini, sumnjam da ćemo mi sami moći sve isfinansirati, kaže Elma Šeper Nadžak. 

 

Ove godine djeca iz Ars Centra trebala su nastupiti na Federalnom takmičenu u baletu u Sarajevu koje se održava svake dvije godine. Zbog diskriminatornih propozicija Ars Centar se morao obratiti Federalnom ministarstvu obrazovanja i Udruženju muzičkih i baletnih pedagoga F BiH zahtjevajući izmjenu propozicija. Prema predviđenim propozicijama, za takmičiti su se mogli samo polaznici dvije državne baletne škole, obje iz Sarajeva, dok bi svi privatni centri, škole i ustanove bili «predigra» bez mogućnosti osvajanja nagrada.  Nažalost, do dogovora nije došlo, pa Udruženje muzičkih i baletnih pedagoga FBiH otkazalo takmičenje u baletu za 2014. godinu.