16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 24 Mart 2014 03:30

Lejla Sarajlić

U ovosedmičnoj rubrici produktivnost na djelu predstavljamo Vam mladu mamu jedne male djevojčice, koja je ideju za svoje rukotvorine dobila sasvim slučajno…

lejlaLejla Sarajlić je magistrica psihologije, koja je, na žalost, već duže vrijeme bez posla i kako kaže to je bio njen motiv da započne sa ovim čime se sada bavi. Iako je povod za takva djela nešto manje lijep, a to je ne pronalaženje posla u struci, ono što je nastalo kao produkt toga je mnogo ljepše, zapravo predivno, neiskvareno i donosi radost na lica mnogih mama, djece i drugih koji kupuju Lejline proizvode. A čime se to Lejla bavi?

 

skupaLejla se bavi ukrašavanjem zdjelica, čaša, pribora za jelo za najmlađe, ali i ukrašavanjem posuđa za one nešto malo starije. Zapravo sve što možete pronaći u kuhinji, jedan sasvim obični nezanimljivi komad posuđa, ona pretvara u priču, koja ne može ostati nezapažena. Pored toga bavi se i izradom pločica za vrata sa imenom, te unikatnim ukrašavanjem okvira za slike.

 

 

okvir za slikeNa ideju je, kako kaže, došla pretražujući internet. Dugo je gledala i razmišljala da li bi ona mogla uraditi nešto slično. Napokon se odvažila da počne, kupila je nešto početnog materijala i napravila par primjeraka, kao poklon najbližim prijateljima. Napravila je i fb stranicu, a onda su počele pristizati narudžbe i od tada ne prestaju, njena stranica svakodnevno dobija nove članove. Iako je sa ovim hobijem počela tek prije dva mjeseca, iza sebe ima mnoštvo ukrašenih zdjelica, kašikica, viljuškica, čaša isl. koje su usrećile mnogu djecu. I ono što je važno napomenuti za mame, ili one koje će to tek postati, djeca mnogo bolje jedu iz zdjelica ukrašenih njihovim omiljenim likovima iz crtića isl., a i cijene su simbolične, kako bi ih svako mogao priuštiti i usrećiti svoje mališane.

 

Deni

Motive i boje dekora kupci mogu izabrati sami, a najčešće su to srcad, cvjetići, mašnice, likovi iz crtića, jer je do sada najveći broj ukrašenih zdjelica bio za mališane. Sličice raznih likova pronalazi na internetu, prvo ih nacrta, a zatim napravi. Materijal od kojih Lejla radi ukrase jeste fimo masa, koja je vrlo slična plastelinu, lahko se oblikuje, pa se potom peče kako bi postala tvrda i čvrsta, nakon toga se prelakira, kako bi dobilo završni sjaj. Takve zdjelice se mogu slobodno prati, bez skidanja boje.

SELLanaMerjemDaris

Ukoliko želite pogledati Lejline radove i naručiti nešto za svoje mališane ili kao poklon, kliknite ovdje

Objavljeno na http://divithana.com/?p=4690