19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 08 Mart 2014 20:58

Svjedok priznao ubistvo u KPZ!

U Kantonalnom sudu u Zenici na suđenju Adnanu Šeraku, koji se tereti za ubistvo zatvorenika Dženana Džake u zeničkom zatvoru, jučer je došlo do neočekivanog obrata. Svjedok Nedo Kojić je, na sveopće zaprepaštenje prisutnih, priznao da je on, ustvari, ubio Džaku te da je Šerak nevin! 

 

Iako je tokom davanja iskaza svjedok upozoren da ne mora odgovarati na pitanja koja bi ga mogla dovesti do krivičnog gonjenja, Kojić je otkrio da je on ubica, ali da to nije namjeravao učiniti, jer mu je Džaka bio prijatelj, a i bili su u istoj zatvorskoj sobi. Ove informacije potvrdio nam je Šerakov branilac Kerim Čelik. Kojić je još ranije, mučen savješću zbog Džakine smrti, u pismu koje je poslao njegovom ocu, izrazio veliko kajanje te je priznao da je on odgovoran za smrt ovog zatvorenika. Pismo koje je svjedok poslao Džakinom ocu, uloženo je kao dokaz u spis, kao i ranija Kojićeva izjava, za koju je kazao da su mu je inspektori izdiktirali te da nije istinita.   

 

Kojić je tokom ispitivanja kazao tužiocu: “Mogu li ukratko da vam kažem?”

 

- Ja sam 2. avgusta nenamjerno ubio svog druga Dženana Džaku. To je bilo to, ja ne mogu spavati – kazao je Kojić, koji je dodao da Šerak nije imao fizički kontakt s ubijenim. Nakon Džakine smrti, Šerak, Kojić i još jedan zatvorenik koji su bili prisutni tokom Džakinog premlaćivanja, premješteni su u druge zatvore i izolirani.  Kojić je, nakon što je vidio Džakinu smrtovnicu u novinama, odlučio da pošalje pismo njegovom ocu. Na pitanje tužioca šta je napisao u pismu, kazao je da je napisao saučešće porodici.

 

- Izrazio sam saučešće i napisao da mi je krivo, da znam da to ne znači mnogo te da mi je bio drug i da sam ga, ustvari, ja ubio. Nisam htio da se to tako desi, da tako bude. Nisam to želio, nije mi bila namjera. Ja vidim čitulju, hodam po sobi i plačem, sjetim se njega. Dodao sam i da je Šerak nevin optužen – pojasnio je Kojić.   


Tužilac je pitao Kojića kako je on to mogao u pismu napisati kada tada nije mogao znati da će Šerak biti optužen. Kojić je na to odgovorio da su mu inspektori kazali da će, ako ostane pri svojoj izjavi, Šerak biti optužen. Branilac Čelik pokazao je pismo svjedoku, koji je potvrdio da je to njegov rukopis. Pitao ga je i je li kontaktirao s drugim zatvorenicima, a Kojić je odgovorio da je u izolaciji od kada je Džaka ubijen.  

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko–dobojskog kantona (ZDK), Šerak je optužen da je 5. avgusta prošle godine u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nedu Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Usljed teških prijeloma kostiju glave, Džaka je umro 11. avgusta u Kantonalnoj bolnici Zenica.