28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Februar 2014 12:59

Uhapšen pomoćnik dir. KPZ

Postupajući po naredbama Općinskog suda u Zenici, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su uhapsili trojicu Zeničana zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja i Primanja mita. Uhapšeni su pomoćnik direktora Kazneno – popravnog zavoda Zenica Mugdim Musić (56), vaspitač u ovoj ustanovi Sead Sivac (61), te penzioner Zulfo Musić, bivši službenik Državne bezbjednosti i SIPA-e, inače bliski rođak Mugdima Musića.   Njih trojica su osumnjičeni za djelo organiziranog kriminala, u vezi sa djelima «Primanje dara i drugih oblika koristi», «Zloupotreba položaja ili ovlaštenja» i «Pomaganje». 

 

Nakon što su ispitani u prostorijama SIPA-e oni su prebačeni u Zenicu, gdje su saslušani od strane dežurnog tužioca. Iz Tužilaštva nije bilo moguće dobiti informacije o saslušanju i eventualnom zahtjevu za određivanje pritvora, s obzirom d a ni saslušanje, zbog aktuelnih dešavanja u gradovima BIH, nije obavljeno u zgradi Tužilaštva ZDK, nego na nekoj drugoj lokaciji.  U okviru ove akcije izvršeni su pretresi stambenih objekata koje koriste osumnjičene osobe na području općine Zenica, kao i pretres službenih prostorija u KPZ Zenica. 

 

Još u avgustu 2012. Sivca je Federalna Uprava policije prijavila Tužilaštvu Zeničko – dobojskog kantona da je od nekoliko osuđenika uzimao novac novac da bi im «sredio» izlaske u grad, dopuste i davao pozitivno mišljenje o njihovom ponašanju, što je zakonski preduvjet za privremeni izlazak iz zeničkog zatvora.  Prema tada dostupnim podacima radilo se o osam iskaza osuđenika, od kojih neki precizno opisali mjesto, vrijeme, uvjete i novac za «sređivanje» povlastica.  Hapšenje na mjestu jedne takve primopredaje je propalo zbog loše koordinacije policijskih tijela, koja su u drugom kraju države trebali pratiti i presjeći primopredaju u ključnom momentu.  Zanimljivo je i da je tada Sivac, nakon dokumentovanja i prijave, nastavio raditi, jer nadležni u KPZ nisu dobili jasne upute kad je u istrazi «trenutak» kada se uposlenik može suspendovati. 


Prema dostupnim podacima iz istrage, oni se sumnjiče da je Zulfo Musić vani, a Sivac unutra bio zadužen za kontakte sa osuđenicima i njihovim porodicama, a sve to bi, po prijavi, bilo nemoguće, da ne odobri prvi čovjek za «odgoj» Mugdim Musić. Nakon istrage nadležno Tužilaštvo će ići u pravcu podizanja optužnice, pa će sigurno i više detalja biti poznato.