20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Februar 2014 12:22

Uskoro poddionica Drivuša-Klopče

Okončana je predkvalifikacijska procedura za izbor izvođača radova za izgradnju dionice Donja Gračanica – Kakanj, poddionica Klopče – Drivuša, saopćilo je Javno preduzeće (JP) Autoceste FBiH d.o.o. Mostar. 

 

Izgradnja navedene poddionice će se finansirati iz sredstava Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 38,5 miliona eura. Najznačajniji objekti na pomenutoj poddionici su: most Drivuša dužine oko 650 metara, te vijadukt Perin Han dužine oko 390 metara. Kompanije koje su ispunile predkvalifikacijske uslove su: Mohammed Abdulmohsin Al-Kharafi & Sons W.L.L (Kuvajt), OHL ŽS a.s. (Češka Republika), Construcciones Rubau S.A. (Španija), Strabag AG (Austrija), Azvirt L.L.C (Azerbejdžan), Copri Construction Enterprises W.L.L. (Kuvajt), JV: GP ŽGP d.d. i Euroasfalt d.o.o. (BiH), Hering d.d. (BiH). 

       

Predkvalifikovanim kompanijama će biti poslat poziv za dostavu finansijskih ponuda. Planirano je da će ugovori za izgradnju i nadzor nad izgradnjom biti dodjeljeni sredinom 2014. godine. Potpisivanjem ovog Ugovora otvorit će se i deveto gradilište na Koridoru Vc. Novi investicioni ciklus i intenzivna izgradnja Koridora Vc značajno utiču na bruto društveni proizvod (BDP) u Federaciji BiH (FBiH), a time i na rast zaposlenosti i ekspanziju građevinskog sektora, navodi se u saopćenju.