28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 17 Decembar 2013 23:03

Saopćenje HDZ 1990

Usprkos našem javnom apelu od prije 8 dana (10.12.2013) i brojnim upozorenjima i drugih gradskih organizacija i pojedinaca, još uvijek smo svjedoci alarmantnog zagađenja zraka u Zenici, što je prvenstveno rezultat rada kompanije  Arcelor Mittal Zenica. 

 

Po zvaničnim podatcima općine Zenica, od jučer 17.12.2013 – stanje je alarmantno i to traje već danima u kontinuitetu.  U Zenici je jučer, 17.12.2013, izmjerena najviša satna koncentracija sumpor dioksida u zraku od 1393 µg/m³ , u centru grada, u 8 sati ujutro.  Čak je i kompanija koja je isporučila mjernu opremu zapanjena ovako velikim vrijednostima zagađenja.  Ono što posebice zabrinjava, jeste potpuna ignorancija kompanije Arcelor Mittal,  na agoniju  građana Zenice. 


Naime, uprkos našem apelu i molbi koju smo prije 7 dana zvanično uputili kompaniji Arcelor Mittal, ništa se značajnije nije promijenilo, osim pukih i šturih obrazloženja, kako se nešto navodno uradilo na poboljšanju kvaliteta zraka u Zenici sto građani Zenice apslolutno ne osjete i zbog čega je njihovo strpljenje pri kraju.

 

Zbog situacije koja potpuno izmiče kontroli, upućujemo ponovljeni zahtjev nadležnima u kompaniji Arcelor Mittal Zenica, da po hitnom postupku, posebno sad kad je zbog dodatno nepovoljnih atmosferskih prilika  situacija još gora,  smanje proizvodnju i poduzmu i druge odgovarajuće mjere, te tako pokušaju bar ublažiti ove previsoke vrijednosti štetnih tvari koje direktno truju građanke  i građane naše Zenice, u protivnom bićemo prisiljeni poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere kako bi imali pravo na čist zrak i život dostojan čovjeka. Hvala!

 

Zenica, 18. prosinca 2013.                                                          

Općinski Odbor HDZ 1990 Zenica i Županijski Odbor HDZ 1990 ZE-DO županije