29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Decembar 2013 04:27

Cryo-Save: 4.000 porodica

U protekle četiri godine 4.000 porodica iz BiH pohranilo je matične ćelije svoje djece u "Krio-sejv" /Cryo-Save / vodećoj evropskoj i svjetskoj banci matičnih ćelija.

 

Sanja Todorović-Vujčić, generalni direktor "Femili plus" agencije, ekskluzivnog predstavnika "Krio-sejv" banke matičnih ćelija u BiH, rekla je da je od 2009. godine za 43 porodice u BiH obezbijeđeno besplatno pohranjivanje matičnih ćelija.

 

"U narednom periodu ćemo se truditi da svim majkama u BiH pružimo dovoljno informacija o značaju pohranjivanja matičnih ćelija i da im kroz različite finansijske pogodnosti stvorimo što bolje uslove za čuvanje matičnih ćelija njihove djece", rekla je Vučićeva novinarima u Banjaluci.

 

Ona je pojasnila da sve majke koje žele da pohrane matične ćelije treba da se jave dva mjeseca prije poroda da bi bila pripremljena dokumentacija i uslovi za uzimanje ćelija.

 

Matične ćelije koriste se u terapiji za više od 73 oboljenja, uključujući određene vrste leukemija, a mogu ih koristiti svi članovi porodice.