28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 07 Oktobar 2013 01:03

BNP u Užicu i Kragujevcu

Bosansko narodno pozorište Zenica je, nakon što je Bojan Munjih, selektor pozorišnog festivala „Bez prevoda“ Užice 2013., izvršio selekciju prijavljenih predstava, dobilo poziv da u utorak, 12.11. učestvuje na pomenutom Festivalu koji skoro dvadeset godina okuplja najbolje predstave rađene na službenim jezicima nekadašnjih republika jugoslovenske federacije.

 

Zeničko pozorište će se užičkoj publici predstaviti predstavom Grebanje ili Kako se ubila moja baka, koju je po tekstu mlade bosanskohercegovačke autorice Tanje Šljivar režirala Selma Spahić. Pored ove predstave koja je, prema riječima selektora „već izazvala dosta medijske buke“, a koju je BNP Zenica radilo u koprodukciji sa Bitef teatrom i Hartefaktom iz Beograda u zvaničnoj selekciji će biti izvedene i sljedeće predstave: Zločin i kazna zagrebačkog kazališta Gavella, Revizor Ateljea 212, banjalučko Narodno pozorište nastupa sa predstavom Kuhinja, zatim Hinkeman: Šta mora neka bude, predstava koja je koprodukcijski projekt beogradskog FDU i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, somborsko Narodno pozorište izvest će predstavu Čarobnjak, a Crnogorsko narodno pozorište autorski projekat Očevi su grad(ili).

 

„S obzirom da vrijeme u kojem danas živimo nije nimalo lako, onda se izbor ovogodišnjih predstava okupio, slikovito rečeno, pod pitanjem slavnog Fjodora Mihajloviča Dostojevskog: Šta će sutra biti sa nama?, koje pitanje, metafizičko, egzistencijalno i moralno, će biti i centralni slogan ovogodišnjeg užičkog festivala.“, riječi su selektora Bojana Munjina.

 

Pored publike u Užicu predstavu Grebanje ili Kako se ubila moja baka imala je će priliku pogledati i i publika 53. festivala MESS i to u petak, 4.10. u Narodnom pozorištu Sarajevo.