19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Oktobar 2013 07:59

U posjeti žrtvama nasilja

Benisa Korman ima tri i po godine, a nešto prije trećeg rođendana brutalno je pretukao očuh Senid Selman (25). Priča o njenom stradanju u aprilu ujedinila je BiH i obišla region. Višemjesečno liječenje nije okončano, a djevojčicu i njenu majku Selmu Halilović (21) smo zatekli po povratku s fizikalne terapije. 



- Živimo od dana do dana. Stalno idemo kod ljekara, a to je skupo, preskupo. Otac Jasmin i ja smo na birou, nenina penzija nije dovoljna ni za drva. Da Benisu odvedem ljekaru, moram promijeniti tri prijevoza - priča nam Selma, dodajući da svaki drugi dan dijete vodi logopedu.  Ona i djevojčica žive u Mišurinom Dolu, selu udaljenom nekoliko kilometara od rudarskog Raspotočja, u očevoj kući. Benisi su ljekari u glavi konstatirali tekućinu koja se ne povlači pa će nakon još jednog pregleda, početkom naredne godine, biti donesena odluka o mogućoj operaciji. 

- Motorika joj je usporena, zaostaje u razvoju, to je sve primjetnije. Centar za socijalni rad je blokirao novac dobrih ljudi. Ne znam na osnovu koje odluke smatraju da bih potrošila djetetove pare. Umorna sam od objašnjavanja - kaže Selma. U okviru obilježavanja Dječije nedjelje, ministar za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS) Muamer Bandić, sa saradnicima, posjetio je ovu porodicu u zeničkom naselju Mišurin Do, koja se još uvijek oporavlja od posljedica porodičnog nasilja koje je pretrpjela početkom ove godine. 

       

Djevojčica je brutalno pretučena u očuhovom domu u Travniku, nakon čega se od teških povreda liječila u Kliničkom centru u Sarajevu, saopštila je Press-služba KS.  Prilikom posjete, ministar Bandić uručio je novčanu pomoć u iznosu od 2000 KM i pakete sa igračkama i prehrambenim artiklima za djevojčicu njenom djedu Jasminu i majci Selmi Halilović. 
       

"Ovaj novac donirali su dobri ljudi iz Sarajeva čija je srca duboko ganula tragedija ove djevojčice. Po saznanju da će resorno ministarstvo u okviru Dječije nedjelje posjetiti djevojčicu, obratili su nam se i ponudili ovu vrstu pomoći za nju koju vam uručujemo s uvjerenjem da je stigla u prave ruke i tamo gdje je pomoć bila najneophodnija“, rekao je Bandić. 
       

Sa članovima porodice Halilović razgovarao je o njenom zdravstvenom stanju i rekao da je zadovoljan što vidi da se djevojčica oporavlja.  Poručio im je da su Ministarstvo, na čijem je čelu, kao i Vlada KS spremni u okviru svojih nadležnosti i ukoliko to bude potrebno pružiti svaku vrstu podrške ili pomoći za dalji oporavak djevojčice, čije liječenje još nije okončano. 


"Posljedice povreda su i danas vidljive, dijete slabije pokreće jednu ruku i otežano komunicira. Fizikalne terapije su završene, sada idemo kod logopeda, te dva puta u Centar za rani podsticaj razvoja u Zenici", kazala je majka Selma, dodajući da je za tri mjeseca zakazana magnetna rezonanca, kada će se ljekari odrediti o daljem toku liječenja. Kako je navela, uručena donacija biće im od velike pomoći za česte odlaske ljekarima, te se zahvalila svim dobrim ljudima na ovoj pomoći. Posjetu malenoj Benisi  porodici Halilović predstavnici Ministarstva upriličili su u koordinaciji sa Centrom za socijalni rad u Zenici.